This is classic TV: Prison Break

...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

Prison Break Wallpapers (14)Δε χρειάστηκε να πάμε πολύ πίσω για να βρούμε μια από τις πιο κλασσικές σειρές της σύγχρονης τηλεόρασης. Πριν ο Χριστόδουλος Ξηρός δείξει στον κόσμο ότι οι αποδράσεις δεν θέλουν κόπο, ήταν μια σειρά που μας είχε κολλήσει στις οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, κάνοντας μας να εγκαταλείψουμε οποιαδήποτε σκέψη απόδρασης(«Δε θα θες να αποδράσεις» έλεγε το διαφημιστικό του ΑΝΤ1). Ακριβώς αυτό συμπύκνωνε την επίδραση της σειράς, που μαζί με το LOST επαναπροσδιόρισαν την τηλεόραση την προηγούμενη δεκαετία. Με την ικανότητα να σου δίνει μικρά αριστουργήματα σε εβδομαδιαία βάση, τα οποία μπορούν να σε καθηλώνουν για μήνες, ακόμη και χρόνια. Αυτό πέτυχε το Prison Break δίνοντας σου μια 40λεπτη, εβδομαδιαία δόση σασπένς, αδρεναλίνης και τεστοστερόνης, σερβιρισμένη με συναίσθημα, αδελφική αγάπη και φυσικά μια μεγάλη συνωμοσία και έναν θησαυρό.

Δυο αδέρφια, ο Lincoln Burrows(Dominic Purcell) μελλοθάνατος θανατοποινίτης και ο Michael Scofield(Wentworth Miller) ιδιοφυΐα με το μέλλον στρωμένο μπροστά του. Τον Scofield  τον γνωρίζουμε σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ενάρξεις σειράς να χτυπά την τελευταία πινελιά στο ολόσωμο τατού, να καθαρίζει τον τοίχο κολάζ από σχέδια και να κλέβει μια τράπεζα περιμένοντας να τον… συλλάβουν. Πριν καταλάβουμε το υπονοούμενο, η σειρά μας δίνει τα πρώτα δείγματα αγωνίας τα οποία θα μας συνοδεύσουν για σχεδόν 2,5 χρόνια, πριν οδηγηθεί στον κορεσμό και τραβηχτεί από τα μαλλιά, οδηγώντας σε μαζική εγκατάλειψη.

Prison-Break-prison-break-3930683-1600-1200Ο Scofield μπαίνει στην φυλακή που ο αδελφός του περιμένει να εκτελεστεί έχοντας στο μυαλό του-και στο σώμα του-την απόδραση. Το σχέδιο για να πετύχει θα χρειαστεί την βοήθεια μερικών γνωστών και μερικών τυχαίων μεταβλητών. Ένας μαφιόζος, ένας ερωτευμένος μικροκακοποιός, ένας κατά συρροήν δολοφόνος και βιαστής, μια γιατρός-πρώην πρεζόνι και πολλοί ακόμα χαρακτήρες θα δέσουν την τύχη τους με αυτή των αδελφών. Ταυτόχρονα, στον έξω κόσμο η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και άλλες, άγνωστες ακόμα, δυνάμεις προσπαθούν να σιγουρευτούν ότι ο Lincoln Burrows δε θα καθυστερήσει στο ραντεβού με τον δημιουργό του.

Το Prison Break στην πρώτη σεζόν δε σε άφηνε να πάρεις ανάσα. Κάθε επεισόδιο ήταν ένα νέο επίπεδο δυσκολίας που είχαν να υπερπηδήσουν οι πρωταγωνιστές, ενώ ο χρόνος λιγόστευε. Και ενώ το σχέδιο προχωρούσε, πάντοτε μια αναποδιά οδηγούσε στο χείλος του γκρεμού, κρατώντας μας σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το επόμενο επεισόδιο. Σε αυτό το μοτίβο η πρώτη σεζόν έκανε χιλιάδες να βλαστημήσουν, όταν στο τελευταίο επεισόδιο η κάμερα άρχισε να υψώνεται βασανιστικά την ώρα που η ελευθερία θα γινόταν πράξη, με τις σειρήνες των περιπολικών να μας ακολουθουν για ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

Η δεύτερη, και προσωπικά αγαπημένη μου σεζόν, αλλάζει χώρο και στυλ, μην εγκαταλείποντας όμως τις βασικές αρχές της σειράς. Από τα κλειστοφοβικά κελιά της Fox River Penitentiary, η δράση μεταφέρεται στην αχανή αμερικάνικη πεδιάδα. Προστίθεται ένας εκπληκτικός χαρακτήρας στην καταδίωξη των φυγάδων, ο πράκτορας Alex Mahone(στο ρόλο ο εκπληκτικός William Fichtner) και αν και ο στόχος παραμένει η απόδραση, προστίθενται από τη μια ένας αγώνας δρόμου για τον θρυλικό θησαυρό του DB Cooper, αλλά και της επιβίωσης, καθώς η επιστροφή στην φυλακή δεν αποτελεί πλέον δυνατότητα. Φυσικά, στο επίκεντρο παρέμενε η προσπάθεια των αδερφών να ξεσκεπάσουν την πλεκτάνη, που όλο και στένευε γύρω τους. Ο δημιουργός της σειράς, Paul Scheuring, είχε δεχτεί την πρόταση για μια σειρά όπου ο πρωταγωνιστής θα έμπαινε οικοιωθελώς φυλακή, με στόχο να αποδράσει, αλλά είχε κολλήσει στο γιατί θα αναγκαζόταν ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο. Έτσι δημιουργήθηκε η υπο-υπόθεση της συνομωσίας εναντίον του αδερφού του.  (Δεν υπάρχει λόγος φυσικά να θυμόμαστε την 3η, πόσο μάλλον την 4η σεζόν).

Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, η σειρά ανέδειξε πολλούς εκπληκτικούς δεύτερους χαρακτήρες, δίνοντας τους και σχεδόν ολόκληρα επεισόδια για να αναπτύξουν την ιστορία τους, μέσω flashback αντίστοιχα των ηρώων του LOST. Από τον καταδικασμένο έρωτα του Sucre, στα παιδικά χρόνια του ‘T-Bag’, στον μαφιόζο John Abruzzi, την καρικατούρα ανθρώπου που υπέφερε τα πάνδεινα, δεσμοφύλακα Bellick, αλλά και τον θεότρελο ‘Haywire’ και η λίστα συνεχίζεται. Ενδιαφέρον, πάντως, για τις λογικές εγκλεισμού που κυριαρχούσαν στους δημιουργούς της σειράς, είναι το στοιχείο ότι από τους 17 «μόνιμους» χαρακτήρες της σειράς, μόνο οι γυναικείοι χαρακτήρες Sofia Lugo και Veronica Donovan δεν είχαν συλληφθεί. Αν και είχαν πιαστεί όμηροι, έστω για λίγο.

Pilot-prison-break-21659474-960-540Από τις 29 Αυγούστου του 2005, που πρωτοπροβλήθηκε η σειρά στην Αμερική, μέχρι και σήμερα παραμένει στη λίστα των πιο πετυχημένων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η επίδραση της σειράς ήταν τέτοια που απαγορεύτηκε η προβολή της σε 13 σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Δημιουργός: Paul Scheuring

Ηθοποιοί: Dominic Purcell, Wentworth Miller, Amaury Nolasco, κ.α.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ