Ανοίγει η Αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

...

Γράφει ο Πέτρος Θεοδωρίδης

Με την προβολή της νέα ταινία του Jim Jarmusch, Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί, άνοιξε χθες το βράδυ η αυλαία του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Παρά την προσπάθεια να τονιστεί η ανεξαρτησία του φεστιβάλ και το εναλλακτικό πρόγραμμα στο οποίο μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, δε μπόρεσε να κρυφτεί η προσπάθεια ορισμένων θεσμικών φορέων να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για μια απολογητικού τύπου νομιμοποίηση των πολιτιστικών και οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης. Μια στάση, που αντιμετωπίστηκε δικαίως αλλά παιδαριωδώς με αποδοκιμασίες από την πλευρά του κοινού. Αποδοκιμασίες που τις διαδέχτηκαν χειροκροτήματα όταν το λόγο πήρε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης και φυσικά ο τιμώμενος σκηνοθέτης και εκλεκτός καλεσμένος Jim Jarmusch.

54th_film_festival_thess_teleti_enarksis111131Χωρίς κανένα απρόοπτο και σε ένα χώρο που θα μπορούσε όσο λίγοι στην Ελλάδα να στηρίξει μια ιστορία βρικολάκων, ξεκίνησε η προβολή. Μια εξαιρετική και πάνω από όλα διαφορετική από όσα συνηθίσαμε δουλειά του Jarmusch. Διαφορετική όχι ως προς το ύφος και τον χαρακτηριστικό κυνισμό που διακρίνουν το σκηνοθέτη, αλλά κυρίως ως προς τη ματιά της.  Γιατί πλέον ο λόγος δε δίνεται στα ζόμπι – όπως αποκαλούνται οι άνθρωποι από τα αιωνόβια βαμπίρ – αλλά στους ακλόνητους παρατηρητές της ιστορίας, που απηυδίζοντας από την εγκόσμια σαπίλα στρέφονται στη φύση, την τέχνη και τις επιστήμες, χάρη στη σοφία που συσσώρευσαν και κατά καιρούς διοχέτευσαν στον κόσμο μας.

"only lovers left alive"Όπως και να έχει, με τα ευτράπελα, με τα αρνητικά του, με τις εξαιρετικές του ταινίες, το πιστό του κοινό και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το Φεστιβάλ ξεκίνησε. Μια γιγάντια προσπάθεια που οφείλουμε να στηρίξουμε όχι μόνο ηθικά αλλά και με την ίδια μας την παρουσία στις αίθουσες.

Για να δείτε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ