Η Ιαπωνία στο 54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

...

Γράφει ο Πέτρος Θεοδωρίδης

Όπως και κάθε χρόνο, η πλούσια κινηματογραφική παραγωγή της Ιαπωνίας εκπροσωπείται αντιπροσωπευτικότατα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, ακόμη και οι εκδόσεις του Φεστιβάλ εστιάζουν έντονα σε Ιάπωνες δημιουργούς – κλασικούς και σύγχρονους – ή και κινηματογραφικά είδη όπως τα διάσημα pinku eiga.

Πατέρας και Γιος (2013) του Hirokazu Kore-eda

soshite-chichi-ni-naru-like-father-like-son-hirokazu-koreeda-650x433Με μια από τις δυνατότερες μέχρι σήμερα δουλειές του, ο μεγάλος Ιάπωνας δημιουργός και σκηνοθέτης αριστουργημάτων όπως το Maboroshi και το Κανείς δεν Ξέρει, επιστρέφει με μια ταινία που παραμένει θεματικά στη σκιαγράφηση των πολύπλοκων εθιμικών σχέσεων μέσα στην ιαπωνική οικογένεια, προσφέροντάς μας μια εκπληκτική ηθογραφία της σύγχρονης Ιαπωνίας. Μια αστική οικογένεια-πρότυπο, μεγαλώνει το παιδί της με αυστηρότητα, πειθαρχία και την παροχή των καλύτερων δυνατών ευκαιριών. Σύντομα, όλες αυτές οι προσπάθειες δοκιμάζονται, μιας και ενημερώνονται πως εξαιτίας ενός λάθους στο μαιευτήριο, το βιολογικό τους παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια, της οποίας το παιδί αντίστοιχα φρόντιζαν τόσα χρόνια η ίδιοι. Εν τέλει, η συνοχή μιας οικογένειας είναι ζήτημα αίματος ή ανατροφής και κοινών βιωμάτων;

Odayaka (2012) του Nobuteru Uchida

Οι μνήμες του καταστροφικού τσουνάμι που έπληξε τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας είναι ακόμη φρέσκες. Χιλιάδες νεκρών, υλικές καταστροφές και ένα πυρηνικό ατύχημα που ακόμη τρομάζει. Η διαδικασία επανάκαμψης της χώρας, δεν έχει καμία σχέση με την εργατική και μεθοδική ανάπλαση των κατεστραμμένων περιοχών. Δε λείπει το δράμα, η τραγωδία. Πώς βίωσαν το σεισμό οι Ιάπωνες; Τι φοβίες ξύπνησε το πυρηνικό δυστύχημα; Ακολουθώντας δυο οικογένειες, μαθαίνουμε για τις άγνωστες αγωνίες, τις νευρώσεις και τους φόβους ενός λαού που ακόμη μετράει τις πληγές του. Η αγωνία για την επιβίωση, έρχεται να ταράξει μια για πάντα τα ήσυχα νερά της καθημερινότητας.

Για να δείτε το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ

Δείτε όλα όσα είδαμε στο 54ο ΦΚΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ