55o ΦΚΘ: Βραβεία και Τελετή Λήξης

Η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός...

Η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης έκανε έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης τονίζοντας: «Μαζί γιορτάσαμε φέτος 55 χρόνια φεστιβάλ. Μέσα σε δέκα μέρες, 150 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο προσκάλεσαν τους θεατές να ζήσουν λίγη απ’ τη μαγεία του σινεμά. Κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας. Η πληρότητα στις αίθουσες ξεπέρασε το 96%. Ευχαριστούμε το κοινό απ’ την καρδιά μας. Μας επιβεβαιώνει ότι ο ανεξάρτητος κινηματογράφος μας προσφέρει μια διαφορετική όψη του κόσμου, που έχουμε ανάγκη.».

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η απονομή των τιμητικών βραβείων σε τέσσερις έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού: τις ηθοποιούς Βούλα Ζουμπουλάκη και Άννα Συνοδινού, καθώς και στους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη και Λάκη Παπαστάθη. Το βραβείο για την Βούλα Ζουμπουλάκη απένειμε ο Σπύρος Πέγκας, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ο οποίος παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κοιτάζει στο μέλλον και παρασύρει την πόλη να κινηθεί κι αυτή μαζί του προς εκεί, παράλληλα όμως κοιτάζει και προς τα πίσω, στους ανθρώπους που το στήριξαν με το ταλέντο τους». Το βραβείο παρέλαβε ο αδελφός της τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση της ηθοποιού για τη βράβευση και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ «για την υπέροχη πρωτοβουλία», σε μια χρονική στιγμή που όπως σημείωσε, η Βούλα Ζουμπουλάκη πέρασε μία περιπέτεια υγείας, όμως ευτυχώς πλέον αναρρώνει.

Ο κ. Πέγκας απένειμε το βραβείο και για την Άννα Συνοδινού, το οποίο παρέλαβε ο ανιψιός της, Γιάννης Συνοδινός, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη βράβευση και ενημέρωσε το κοινό για την καλή πορεία της υγείας της κ. Συνοδινού, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το τελευταίο οκτάμηνο. «Έδωσε μάχη για την υγεία της, η οποία ευτυχώς σαν από θαύμα βελτιώνεται», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συνοδινός.

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου απένειμε τα τιμητικά βραβεία στον Παντελή Βούλγαρη και τον Λάκη Παπαστάθη, υπογραμμίζοντας: «Είναι σπουδαία τιμή να βρίσκομαι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που τιμά δύο σκηνοθέτες με ξεχωριστό έργο». Αναφερόμενη στον Παντελή Βούλγαρη, η κ. Γκερέκου τον περιέγραψε ως «έναν αγαπημένο Έλληνα σκηνοθέτη με διεθνείς περγαμηνές και βραβεία, που μας κάνει περήφανους ως Έλληνες κι έναν σκηνοθέτη ο οποίος αγαπά πραγματικά τους ηθοποιούς. Είχα την ευκαιρία ως ηθοποιός να έχω μία πολύ σημαντική συνεργασία μαζί του». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Παντελής Βούλγαρης έκανε μία συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν. «Το Φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 55 του χρόνια κι εμείς, μία παρέα σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων και ο Λάκης Παπαστάθης, συμπληρώσαμε πενήντα χρόνια σ’ αυτό. Ήμασταν έξι νέοι σκηνοθέτες που βρεθήκαμε εδώ το ‘65, μια μεγάλη παρέα που φτιάξαμε ό,τι μπορέσαμε σ’ αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Βούλγαρης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα το κοινό της Θεσσαλονίκης για την υποδοχή που επιφύλαξε όλα αυτά τα χρόνια στις ταινίες του.

Αμέσως μετά, η κ. Γκερέκου απένειμε το βραβείο στον Λάκη Παπαστάθη προσφωνώντας τον ως «έναν κινηματογραφιστή με σπουδαίο έργο στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, έναν άνθρωπο που μέσα από το ‘’Παρασκήνιο’’ ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου και σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς». Ο τιμώμενος σκηνοθέτης ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη βράβευση και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι: «το Φεστιβάλ αντανακλά τις προσπάθειες των νέων κινηματογραφιστών του ’65 να κάνουν το δικό τους σινεμά, προσανατολιζόμενοι από τη μια στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο των μεγάλων δημιουργών κι από την άλλη στην ελληνική λογοτεχνία και ιστορία. Αυτή η σύνδεση μας καθόρισε. Θυμάμαι τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να λέει ότι καταφύγαμε στην Ιστορία για να μάθουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι τα αίτια της δικής μας κακοδαιμονίας. Δεν ξέρω αν τα μάθαμε, σίγουρα όμως τα ψηλαφίσαμε. Η γενιά του ’65 κατάφερε να αλώσει το Φεστιβάλ στα χρόνια της δικτατορίας και να το κάνει στέκι αντιστασιακό για έναν κινηματογράφο που να αξίζει στους πολίτες μίας δημοκρατικής χώρας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, η παραγωγός Μαρί Πιέρ Μασιά, υπεύθυνη οργάνωσης του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς του ΦΚΘ και τέως διευθύντρια του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, και ο Γρηγόρης Καραντινάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ανακοίνωσαν τα κινηματογραφικά σχέδια που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Τα σχέδια εγκρίθηκαν από εξαμελή επιτροπή – η οποία αποτελείται από τους Μαρί Πιέρ Μασιά, Ζακ Μπιντού και Ερίκ Λαζές της εταιρείας διανομής Pyramide, και εκ μέρους της Ελλάδας τους σκηνοθέτες Πάνο Χ. Κούτρα και Ίριδα Ζαχμανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ. Γιάννη Ηλιόπουλο – κατά τη διάρκεια του 55ου Φεστιβάλ. Πρόκειται για τα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια: Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου, Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, Stage Fright του Γιώργου Ζώη, Γυρίζοντας τον κόσμο της Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, Λαμπερή Αθήνα του Αντουάν Ντανίς και Η ελληνίδα θεία μου της Σαντρίν Ντιμάν.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος
απονέμεται στην ταινία:
ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΘΛΙΨΗ / PERPETUAL SADNESS / LA TIRISIA του Χόρχε Πέρες Σολάνο / Jorge Perez Solano, Μεξικό, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ / AT LI LAYLA / NEXT TO ΗER του Άσαφ Κορμάν / Asaf Korman, Ισραήλ, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON των Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι / Myroslav Slaboshpytskiy (Ουκρανία)
Για την ταινία:
Η ΦΥΛΗ / PLEMYA / THE TRIBE, Ουκρανία, 2014

Βραβείο Σεναρίου στους:
Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, (Βουλγαρία)
Για το σενάριο της ταινίας:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Μπρουκ Μπλουμ / Brooke Bloom
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ / SHE’S LOST CONTROL της Άνια Μάρκαρτ/ Anja Marquardt, ΗΠΑ, 2014

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Σβέριρ Γκούντνασον/ Sverrir Gudnason
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ / FLUGPARKEN / BLOWFLY PARK, του Γιενς Όστμπεργκ / Jens Ostberg, Σουηδία, 2014

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:
ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ / RISTTUULES / IN THE CROSSWIND, του Μάρτι Χέλντε / Martti Helde, Εσθονία, 2014

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, Πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ / ICH SEH ICH SEH / GOODNIGHT MOMMY, των Σεβερέν Φιαλά / Severin Fiala και Βερόνικα Φραντς /Veronika Franz, Αυστρία, 2014

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:
ΝΟΡΒΗΓΙΑ / NORVIYIA / NORWAY του Γιάννη Βεσλεμέ, Ελλάδα, 2014

Ειδική μνεία στην ταινία:
ΠΟΛΚ/POLK των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου, Ελλάδα, 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ/STRATOS, του Γιάννη Οικονομίδη, Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος, 2013

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
DARK ILLUSION, του Μάνου Καρυστινού, Ελλάδα, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ / TRI DRITARE DHE NJE VARJE / THREE WINDOWS AND A HANGING, του Ισά Τσόσια / Isa Qosja, UNMI Κόσοβο, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
THE LITTLE DEATH του Τζος Λώσον / Josh LAWSON, Αυστραλία, 2014

Μετά την απονομή των βραβείων του 55ου ΦΚΘ, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του, του σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Ο σκηνοθέτης απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου εξέφραζε τις ευχαριστίες του για την τιμή που του έγινε εκ μέρους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το trailer της ταινίας La Tirisia που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο

Διαβάστε την κριτική μας για το Kumiko, the Treasure Hunter

Διαβάστε την κριτική μας για το Goodnight Mommy

Διαβάστε την κριτική μας για τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, Χειμερία Νάρκη

Διαβάστε την κριτική μας για το A Second Chance

Διαβάστε την κριτική μας για το  The Tribe

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ