55o ΦΚΘ: Χειμερία Νάρκη

Ο Ceylan εμπνευσμένος τόσο από τον Τσέχοφ σεναριακά όσο και από τον Bergman θεματικά, παραδίδει ένα μακρόσυρτο κομψοτέχνημα

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Nuri Bilge Ceylan. Ένας σκηνοθέτης που είναι γνωστός για τις ενδοσκοπικές ταινίες με φιλοσοφικές αναλύσεις και αρκετά μακρόσυρτη διάρκεια.

Σ’ αυτά τα πρότυπα κινείται και η πιο πρόσφατη ταινία του. Διαρκεί τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά που είναι γεμάτα μια διαλόγους σε κλειστούς χώρους, όμορφη φωτογραφία, τόσο στα εξωτερικά παγωμένα χωριά της Ανατολίας όσο και στα θερμά εσωτερικά που φέρνουν κοντά τους χαρακτήρες της ταινίας.

Ο πρωταγωνιστής της είναι ο Aydin, ένας μεσήλικας άνδρας, ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στο βαθύ ηπειρωτικό κομμάτι της Τουρκίας.  Είναι παντρεμένος με την αρκετά νεότερη του Nihal και περνάει τις μέρες του, σκεπτόμενος το ένδοξο παρελθόν του ως ηθοποιός, το παρόν και το μέλλον του τούρκικού σινεμά, το ρόλο των διανοούμενων στην κοινωνία, τα χρήματα που βγάζει και τον τρόπο που πρέπει να ξοδευτούν. Παράλληλα ατενίζει τον καιρό και το αφιλόξενο περιβάλλον έξω από την ασφάλεια του ξενοδοχείου/σπιτιού του, με επιφύλαξη και μια κάποιου τύπου φοβία για την μοναχικότητα του και τον τρόπου που μπορεί να επιβιώσει και ενταχθεί συναισθηματικά αλλά και πρακτικά στο περιβάλλον του.

Οι άνθρωποι γύρω του φαίνονται ανταγωνιστικοί, σαν να μην θέλουν ή να μην μπορούν να καταλάβουν το τρόπο σκέψης του και να τον βοηθήσουν στις επιδιώξεις του. Για να απεικονίσει όλα αυτά ο Ceylan διαλέγει μια αφηγηματική δομή που μοιάζει περισσότερο με λογοτεχνικό βιβλίο ή ακόμα και με θεατρικό κείμενο. Μακρόσκελείς αναλυτικοί διάλογοι κεκλεισμένων των θυρών, υποτονικές εντάσεις που διανθίζονται με μικρές αλήθειες τις ζωής και ερωτήματα που απασχολούν τόσο το σκηνοθέτη (αφού ο πρωταγωνιστής του είναι σχεδόν ξεκάθαρα ο ίδιος ο Ceylan) όσο και ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης διανόησης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι το όνομα του πρωταγωνιστή (Aydin) σημαίνει διανοούμενος στα Τούρκικα.

Αν προσάψουμε κάτι στην ταινία αυτό θα είναι μάλλον η διάρκεια της. Οι τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά είναι κάπως υπερβολικές για την ιστορία που διηγείται κυρίως γιατί οι διάλογοι παρά τη ροή και τη φυσικότητα τους, θα μπορούσαν να στερηθούν κάτι από τη λογοτεχνικότητα τους, για να γίνει λίγο πιο συμπαγής η αφήγηση. Πάντως ο σκηνοθέτης σίγουρα έβαλε τα δυνατά του στο μοντάζ αφού η αρχική κόπια της ταινίας ήταν ένα τέταρτο μεγαλύτερη.

Τελικά ο Ceylan εμπνευσμένος τόσο από τον Τσέχοφ σεναριακά όσο και από τον Bergman θεματικά, παραδίδει ένα μακρόσυρτο κομψοτέχνημα με πρωταγωνιστή τόσο τον άνθρωπο όσο και το τοπίο που τον περιβάλλει είτε αυτό είναι εχθρικό απέναντι του είτε γοητευτικό χιονισμένο τοπίο που κρύβει μέσα του έντονες διαμάχες.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου 2015 από την Ama Films.

Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε την κριτική μας για το A Second Chance

Διαβάστε την κριτική μας για το  The Tribe

Διαβάστε το αφιέρωμα μας στις 10 ταινίες του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που δεν πρέπει να χάσετε

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*