57ο ΦΚΘ: Όντως Φιλιούνται;

Το ντεμπούτο του Γιάννη Κορρέ

Ο βαθμός στον οποίο οι νευρώσεις του καθενός δεν επηρεάζουν μια σχέση, αποτελεί τη βάση για τη μακροημέρευσή της. Οι ιδιοτροπίες, οι ψυχαναγκασμοί προκαλούν την τριβή που αν δε βρει αντίσταση, φθείρει ανεπανόρθωτα μια καθημερινότητα που κάποτε ήταν επιθυμητή. Η αντίσταση είναι ο έρωτας.

Το παράλογο στις σχέσεις είναι ο φόβος που προκαλεί η ευτυχία. Συχνά αφορά τη δέσμευση, την απώλεια της ιδιωτικότητας και τη κλειστοφοβική αίσθηση της -πιθανής- απώλειας του εαυτού. Μια σοβαρή αντίφαση, καθώς η απουσία του άλλου συνοδεύεται από μεγαλύτερες περιόδους αβεβαιότητας και ίσως απόγνωσης.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ζει τα στάδια της συνύπαρξης, της έντασης που μετατρέπεται σε εκνευρισμό και επιθετικότητα, για να εξαϋλωθεί πάλι. Κάτω από όλα, το συναίσθημα που τους σμίγει. Μια επίπονη διαδικασία που παρακολουθούμε στην ταινία βήμα-βήμα.

Το έναυσμα δίνεται μέσω μιας συζήτησης, η οποία λειτουργεί ως βάση για επιστροφή σε στιγμές του παρελθόντος, όταν μέσω διαφορετικών περιστατικών μάθαιναν να ωριμάζουν εντός των σχέσεών τους, όχι τόσο όσο να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη με χαρακτηριστική συνέπεια. Η συνεύρεσή τους λύνει φραγμούς που οι ίδιοι είχαν θέσει, υπογραμμίζοντας πως τελικά τα πράματα μπορούν να γίνουν απλούστερα.

Η σκηνοθετική επιλογή της διαλογικής αφήγησης στερεί αρκετά από την κινηματογραφική διάσταση της ταινίας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί πάντα και να αποδυναμώνει το ρυθμό της, παρά τον προφανή λόγο που συμβαίνει. Παρόλαυτα, το δυνατότερο χαρακτηριστικό του φιλμ βρίσκεται στο χιούμορ και στη διακωμώδηση των ανασφαλειών που οδηγούν μια σχέση στη λήξη της. Η τάση των ανθρώπων προς την υπερβολή, τη δειλία σε κρίσιμες στιγμές, η επιτήδευση των αντιδράσεων για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αδύνατο να μη βρει ο καθένας κομμάτι του εαυτού του σ’ αυτήν την ταινία, χωρίς παράλληλα να αναθεωρήσει συμπεριφορές που οδήγησαν σε αχρείαστα αδιέξοδα. Ένα έργο λειτουργεί και ως καθρέφτισμα των θεατών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία για αλλαγή. Μπορεί έστω, να είναι διασκεδαστική.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ