53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: To reel.gr προτείνει… (Τετάρτη 7/11)

...

Γράφει ο Δημήτρης Μπουτουρέλης – Γραμματικόπουλος

Όταν κρατάς στα χέρια σου το πρόγραμμα ενός Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι πάντα πολύ δύσκολο να αποφασίσεις ποια απ’ όλες αυτές τις ταινίες να παρακολουθήσεις. Το reel.gr για να σας λύσει τα χέρια, θα προτείνει καθημερινά, από σήμερα μέχρι και τη λήξη της 53ης διοργάνωσης στις 11 Νοεμβρίου, τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές επιλογές για να μη χάνετε την μπάλα!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου – Ημέρα Έκτη

«Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου

20:00 στην αίθουσα «Ολύμπιον»

Από τα μεγαλύτερα must-see του φετινού Φεστιβάλ, το «Πίσω από τους λόφους» θα κάνει απόψε την ελληνική του πρεμιέρα, μετά του σκηνοθέτη της, Κριστιάν Μουντζίου, ο οποίος θα δώσει το παρόν στην προβολή. Η επίσημη πρόταση της Ρουμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αφού θριάμβευσε στο Φεστιβάλ των Καννών όπου απέσπασε βραβείο Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας για τις δύο πρωταγωνίστριες του) θα κάνει το πέρασμα του και από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της ταινίας αφορά δύο φίλες, την Αλίνα που δουλεύει στη Γερμανία και την Βοϊκίτσα που έχει βρι καταφύγιο σ’ ένα ορθόδοξο μοναστήρι και όπου είναι καλόγρια. Η Αλίνα επιστρέφει από τη Γερμανία και παλεύει να ξαναβάλει τη Βοϊκίτσα στη ζωή της. Εκείνη ζητά την άδεια να φύγει για λίγο από τη μονή, η απάντηση ήταν αρνητική. Η Αλίνα όμως δεν το βάζει κάτω και σύντομα οι άνθρωποι της μονής αρχίζουν να υποψιάζονται πως κάτι διαβολικό υπάρχει πίσω από τη δύναμη που παρακινεί την Αλίνα.

«Παράδεισος του έρωτα», του Ούλριχ Ζάιντλ

23:15, στην αίθουσα «Ολύμπιον»

To πρώτο μέρος της τριλογία του Ούλριχ Ζάιντλ, με γενικό τίτλο «Τριλογία του Παραδείσου», κάνει απόψε την πρεμιέρα του σε μια μοναδική προβολή! Στις παραλίες της Κένυας, μια 50χρονη Αυστριακή αναζητεί νεαρούς μαύρους που ζουν πουλώντας το κορμί τους. Πηγαίνει από το ένα αγόρι στο άλλο, ζει τη μία απογοήτευση μετά την άλλη, και τελικά συνειδητοποιεί πως στις κενυατικές παραλίες ο έρωτας δεν είναι παρά μία επιχείρηση. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.

«Papadopoulos and sons», του Μάρκος Μάρκου

19:30, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη»

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του κυπριακής καταγωγής Μάρκος Μάρκου, είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας και είναι η ίσως πιο ανάλαφρη ταινία του Φεστιβάλ. Πρωταγωνιστεί ο Στίβεν Ντιλέιν, στο ρόλο του μεγιστάνα Χάρη Παπαδόπουλου που ξαφνικά χάνει τα πάντα εκτός από το ξεχασμένο εστιατόριο fish & chips «Τα τρία αδέλφια», που ανήκει εξ ημισείας στον ίδιο και στον αποξενωμένο αδελφό του, Σπύρο (στον ρόλο του οποίου ο παλαί ποτέ πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς). Όλοι μαζί προσπαθούν να αναστήσουν την επιχείρηση, ενώ υπάρχει και τριβή με τον Χασάν, τον Τούρκο γείτονα και ανταγωνιστή κεμπαπτζή. Έτσι, για να γελάσει το χειλάκι σας!

«Χιγκίτα», του The Boy

22:00, στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη»

Αν πάλι επιμένετε στην κουλτούρα, τότε υπάρχει άλλη μια πρόταση για σήμερα που ακούει στο όνομα «Χιγκίτα» και αποτελεί την τελευταία δουλειά του σκηνοθέτη/μουσικού The Boy (κατά κόσμον Αλέξανδρου Βούλγαρη, γόνου της γνωστής οικογένειας). Σας παραθέτω την υπόθεση: «Το Μακρύ Νησί είναι ο τόπος αυτοεξορίας μας. Ο Εφιάλτης είναι ο Πατέρας μας. Η Ομιλία και η Ακοή είναι το δώρο του Εφιάλτη σε εμάς. Η Ησυχία είναι το δικό μας δώρο σε αυτόν. Η Οικογένεια μάς προστατεύει από τη Μόλυνση και τους Ταριχευτές. Το χώμα θα είναι το σημείο επιστροφής. Το αύριο είναι σήμερα. Σήμερα είναι η 13η ημέρα του Γαλάζιου Έτους 37.» Κουλτούρα δε θέλατε;

(μαζί με τη «Χιγκίτα» θα προβληθεί και η τελευταία, μικρού μήκους ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, με τίτλο «The Capsule»)

«Όλοι στην οικογένειά μας», του Ράντου Zούντε

23:00, στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές»

Με μια ποικιλία θετικών σχολίων και με βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο καταφθάνει η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Ρουμάνου Ράντου Ζούντε, o οποίος σημειωτέον έχει στο σπίτι του μια σειρά από βραβεία διεθνών φεστιβάλ για τις μικρού μήκους ταινίες του. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας τριαντάρης, χωρισμένο άντρας, ο Μάριους, του οποίου η πεντάχρονη κόρη ζει με τη μητέρα της. Σύμφωνα με το νόμο, ο Μάριους μπορεί να είναι με την κόρη του για συγκεκριμένη ώρα κάθε φορά. Όταν όμως, την μέρα που ετοιμάζεται να πάει την κόρη του εκδρομή στη θάλασσα, η πρώην γυναίκα του του πει ότι είναι άρρωστη, θα προσπαθήσει να την πάρει με τη βία.

Διαβάστε τα πάντα για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ. Ραντεβού αύριο το πρωί, με τις φεστιβαλικές προτάσεις για την Πέμπτη.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ