“Τίτλοι τέλους” για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ο σημαίνων Έλληνας σκηνοθέτης μας "άφησε σε ηλικία 74 ετών

Με το τελευταίο εικοσαήμερο να εξελίσσεται σε κακόγουστο αστείο, στερώντας μας ανθρώπους -κεφάλαια για τις τέχνες, η χθεσινή ημέρα μας επιφύλασσε ένα ακόμη “αντίο”: αυτό στον σπουδαίο σκηνοθέτη του εγχώριου μας κινηματογράφου, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε ηλικία 74 ετών, ο Παναγιωτόπουλος “προδόθηκε” τελικώς από την καρδιά του, λίγους μόλις μήνες μετά την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας, “Η Κόρη του Ρέμπραντ”. Είχε γεννηθεί στη Μυτιλήνη το 1941, ενώ οι σπουδές του στο Παρίσι και η εντρύφηση του στον πακτωλό του αρχείου της γαλλικής ταινιοθήκης καθόρισαν το μετέπειτα έργο του. Η αρχή έγινε με το φιλμ “Τα Χρώματα της Ίριδας” εν έτει 1973, το οποίο ξεχώρισε πάραυτα με το αφηγηματικό του στυλ. Η ταινία, όμως, που μας κοινώνησε το όνομα “Νίκος Παναγιωτόπουλος”, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τους “Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας”, τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του σκηνοθέτη, που αποτελεί κεφάλαιο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκεί, ένας πατέρας με τους τρεις γιους του ζουν σε μία πολυτελή έπαυλη χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για χρόνια, σε ένα απολύτως εύστοχο και “αιχμηρό” πορτραίτο της καθίζησης της αστικής τάξης, το οποίο μάλιστα κατέκτησε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Ακολούθησε το “Μελόδραμα” με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1980 και το εξαιρετικό “Βαριετέ” (4 βραβεία στο ΦΚΘ), ενώ το 1999, ο Παναγιωτόπουλος υπέγραψε άλλο ένα φιλμ που έμεινε χαραγμένο στην καρδιά και το μυαλό μας: το “Αυτή η Νύχτα Μένει”, με το ομότιτλο τραγούδι (υπογεγραμμένο από τον Σταμάτη Κραουνάκη) που “ντύνει” το soundtrack να αποκτά δυσθεώρητη φήμη.

Τα τελευταία χρόνια καταπιανόταν με “κωμωδίες παρεξηγήσεων”, όπως η “Λιμουζίνα” και το κύκνειο άσμα του, όπως αποδείχτηκε, “Η Κόρη του Ρέμπραντ”.

Φιλμογραφία
Τα Χρώματα της Ίριδος (1974)
Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας (1978)
Μελόδραμα;(1981)
Βαριετέ (1985)
Η Γυναίκα που Εβλεπε τα Ονειρα (1988)
Ονειρεύομαι τους Φίλους μου (1993)
Ο Εργένης (1997)
Αυτή η Νύχτα Μένει (1999)
Beautiful People (2001)
Κουράστηκα να Σκοτώνω τους Αγαπητικούς σου (2002)
Delivery (2004)
Αγρύπνια( 2005)
Πεθαίνοντας στην Αθήνα (2006)
Αθήνα- Κωνσταντινούπολη (2008)
Τα Οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
Δεσμά Αίματος (2012)
Η Λιμουζίνα: κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)
Η Κόρη του Ρέμπραντ (2015)

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ