Το Κορίτσι από την Δανία – The Danish Girl (2015)

Μια χαμένη ευκαιρία

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Tom Hooper
Σενάριο: Lucinda Coxon, David Ebershoff (novel)
Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard
Διάρκεια: 119’
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία
Διανομή: UIP

The-Danish-Girl-posterΤο 1926, ο Einar και η Gerda Wegener ζουν ευτυχισμένα στην Κοπεγχάγη, όπου εργάζονται και οι δυο ως ζωγράφοι. Μια μέρα, το μοντέλο που χρησιμοποιεί για έναν πίνακα της η Gerda δεν είναι διαθέσιμο, και έτσι ζητάει από το σύζυγο της Einar να ποζάρει φορώντας τις κάλτσες και τα παπούτσια του μοντέλου. Μια άλλη φορά, η Gerda μεταμφιέζει τον Einar σε γυναίκα και τον παρουσιάζει σε ένα πάρτι ως Lili. Και ενώ η Gerda εμπνέεται όλο και πιο πολύ στη ζωγραφική της από τη Lili, αποκτώντας την πολυπόθητη καλλιτεχνική αναγνώριση, τα προβλήματα δεν αργούν να εμφανιστούν, αφού αυτό που φαινομενικά ξεκίνησε σαν παιχνίδι, εξελίσσεται σε κρίση ταυτότητας για τον Einar. Η ταινία βασίζεται στη ζωή της διεμφυλικής πρωτοπόρου Lili Elbe.

Οι δύο πρωταγωνιστές δίκαια είναι υποψήφιοι για Όσκαρ: Ο Eddie Redmayne είναι θαρραλέος στο διττό ρόλο Einar/ Lili (αν και λίγο υπερβολικός μερικές φορές), και η Alicia Vikander στο ρόλο της Gerda κλέβει την παράσταση(αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι υποψήφια για Β’ ρόλο και όχι για Α’). Η μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ, αγαπημένου Ελληνογάλλου συνθέτη Alexandre Desplat κινείται σε μελαγχολικούς τόνους και συνοδεύει όμορφα την ιστορία. Επιπλέον, οι εξωτερικοί χώροι μοιάζουν με πανέμορφα καρτ-ποστάλ, ενώ οι εσωτερικοί είναι εξαιρετικά προσεγμένοι και λεπτομερείς (ο σχεδιασμός παραγωγής έχει επίσης μια υποψηφιότητα για Όσκαρ). Ειδική μνεία φυσικά πρέπει να γίνει και στα κουστούμια του Paco Delgado (η 4η και τελευταία υποψηφιότητα της ταινίας στα φετινά Όσκαρ) που δε χωρίζονται απλά σε γυναικεία- αντρικά. Βέβαια, η εξαιρετική φωτογραφία του Danny Cohen βοηθάει στο να αναδειχτούν όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Τα προβλήματα της ταινίας εντοπίζονται αρχικά στο σενάριο της Lucinda Coxon. Δεν εννοούμε τις ανακρίβειες για τις οποίες κατηγορείται η ταινία, γιατί βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff, το οποίο είναι λογοτεχνικό και όχι βιογραφικό. Εννοούμε ότι βλέπουμε τη δυσκολία να αποδεχτούν οι δυο ήρωες αυτό που συμβαίνει, τις προσπάθειες να «γιατρέψουν» το πρόβλημα, την προθυμία ή την απροθυμία τους να γίνουν όλα όπως πριν, ωστόσο δεν τα νιώθουμε. Δεν μπαίνουμε ποτέ πραγματικά μέσα στο κεφάλι της διεμφυλικής Lili και περισσότερο συμπάσχουμε με τη Gerda. Σε αυτό δε βοηθάει και η επιμονή του σκηνοθέτη Tom Hooper για όμορφα κάδρα. Ακόμα και όταν η Lili δέχεται επίθεση από δυο άντρες λόγω της διαφορετικότητας της, δεν υπάρχει ασχήμια, δεν υπάρχει «τσαλάκωμα». Ακόμα και όταν μπαίνει στο χειρουργείο για την επέμβαση αλλαγής φύλου που μπορεί να της κοστίσει τη ζωή, ποτέ δε βλέπουμε αίματα, ποτέ δεν αισθανόμαστε πραγματικά τον κίνδυνο. Το θέμα είναι δύσκολο και ο σκηνοθέτης το χειρίζεται με λεπτότητα και ευαισθησία, αλλά αν απογυμνώσεις την ταινία από την ομορφιά της, μένει λίγη ουσία.

Καταλήγοντας, «Το Κορίτσι από τη Δανία» μπορεί να μην είναι ένα φθηνό μελόδραμα, αλλά σίγουρα είναι μια χαμένη ευκαιρία.

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ