Το Μέλλον – L’ Avenir (2016)

Βαθιά ανθρώπινο, σκληρό αλλά με την νότα της αισιοδοξίας πάντα να κυριαρχεί

 ★★★½☆ 

Σκηνοθεσία: Mia-Hansen Love
Σενάριο: Mia-Hansen Love
Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Andre Marcon, Roman Kolinka, Edith Scob, Sarah Le Picard
Διάρκεια: 100′
Χώρα: Γαλλία/Γερμανία
Διανομή: Σπέντζος

thumbnail_l-avenir-greek-posterΒραβευμένο με την Αργυρή Άρκτο ( Βραβείο Σκηνοθεσίας ) στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου , η ταινία της Mia Hansen-Love (μαθητευόμενη και σύντροφος του Olivier Assayas) ακολουθεί την καθημερινότητα της Nathalie ( Isabelle Huppert) καθηγήτρια της φιλοσοφίας, που αποτελείται από τους αγαπημένους της μαθητές, τα αγαπημένα της βιβλία από τους σύγχρονους φιλοσόφους, την καταθλιπτική και αγχωτική μητέρα της και τον 25 χρόνων συζυγικό της βίο με τα δύο παιδιά. Η ίδια ανήσυχο πνεύμα-ως προς την φιλοσοφική πλευρά της ζωής- θα έρθει αντιμέτωπη ξαφνικά με έναν κατακλυσμό συμφοράς. Η μητέρα της θα πρέπει να εγκλειστεί σε γηροκομείο, τα βιβλία που έγραφε θα απορριφθούν για επανέκδοση από τον εκδοτικό οίκο και ο σύζυγος της θα την εγκαταλείψει για μία άλλη γυναίκα. Ένα μέλλον που δεν περίμενε αλλά απλά συμβαίνει. Και έτσι θα το αντιμετωπίσει. Θα μετατρέψει τα γεγονότα σε μια ελευθερία που της δίνει την δυνατότητα να επισκεφθεί το κοινόβιο από σύγχρονους αναρχικούς που έχει δημιουργήσει ο αγαπημένος της σπουδαστής και θα έρθει σε επαφή με την φύση. Παρέα της και μια μαύρη, χοντρή γάτα ,κληρονομιά από την μητέρα της που είναι η μόνη ζωντανή ύπαρξη κοντά στην πρωταγωνίστρια. Ψάχνοντας να βρει που ανήκει και την θέση της πλέον σε έναν »χειρότερο» κόσμο θα αποδεχθεί πως το μέλλον δεν το ορίζουμε, δεν είναι καλό ή κακό απλά θα συμβεί.

Η τέχνη του να μετατρέπεις καθημερινότητες σε εικόνες με κινηματογραφικό ενδιαφέρον, αποτελεί μαζί με την ερμηνεία της Isabelle Huppert τα δυνατά σημεία της ταινίας. Η δύναμη της κάμερας σε συνδυασμό με την απόλυτη φυσικότητα της Huppert και το ειρωνικό χιούμορ της ταινίας , κάνουν το »L’Avenir» μία από τις καλύτερες γαλλικές ταινίες των τελευταίων ετών και αναδεικνύουν ένα νέο είδος σινεμά. Χωρίς δράματα αλλά απόλυτα σοβαρό και με μία κάθαρση που μπορεί να μην έρχεται ποτέ αλλά που αφήνει στην κρίση του θεατή να την επιλέξει.

Βαθιά ανθρώπινο, σκληρό αλλά με την νότα της αισιοδοξίας πάντα να κυριαρχεί, το »L’Avenir» παραδίδει μαθήματα ψυχολογίας για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ζωής με παράδειγμα μια Isabelle Huppert που με την σειρά της αναδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο υποκριτικό της ταλέντο κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της σπουδαιότερης Ευρωπαίας ηθοποιού αυτή την στιγμή. Το Μέλλον , ακόμα και τώρα, της ανήκει.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ