Το Τέλος του Κόσμου – This is the End (2013)

...

type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>type=»image/png»>

 

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος


Σκηνοθεσία: Evan Goldberg, Seth Rogen
Σενάριο: Seth Rogen, Evan Goldberg, βασισμένο στην ταινία μικρού μήκους του Jason Stone «Jay and Seth vs. The Apocalypse»
Πρωταγωνιστούν: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson, Michael Cera, Emma Watson
Διάρκεια: 107’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Feelgood Entertainment

 

Σεθ Ρογκεν, Τζειμς Φράνκο, Τζονα Χιλ και λοιποί φίλοι, γνωστοί κι επώνυμοι υποδύονται τους εαυτούς τους στο μόνο είδος που θα τους έπαιρνε να κάνουν κάτι τέτοιο- αυτό της κωμωδίας. Το τέλος του κόσμου έφτασε και δε λογαριάζει αν είσαι VIP ή όχι.

Ο Τζειμς Φρανκο κάνει ένα μεγάλο πάρτι στη νέα του έπαυλη και καλεσμένοι είναι όλοι οι αγαπημένοι σελεμπριτι φίλοι του- ο μαστουρωμένος Μαικλ Σερα, η σέξι Ριάνα, η πολιορκούμενη από όλα τα αρσενικά Έμα Γουοτσον και άλλα πολλά γνώριμα πρόσωπα. Το πάρτι όμως διακόπτεται από το τέλος του κόσμου κι έτσι αντί για σαμπάνια βρέχει φωτιές και όλοι τρέχουν μάταια για να γλιτώσουν. Ο Σεθ και η παρέα του κλειδώνονται στο σπίτι του Φράνκο και σαχλαμαρίζουν προσπαθώντας να βρουν πώς θα επιβιώσουν.

Το “This is the End” είναι μια ταινία που δεν επιδιώκει να τη πάρεις στα σοβαρά και δεν υπάρχει και κανένας λόγος άλλωστε. Οι πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να είναι η ανδροπαρέα που συνάντησες το Σάββατο βράδυ σε μία στάση λεωφορείου στο κέντρο της Αθήνας. Κρατούσαν μπύρες, μιλούσαν δυνατά, πείραζαν ο ένας τον άλλον και προσπαθούσαν να μείνουν νέοι. Η διαφορά των πρωταγωνιστών με αυτή τη παρέα είναι της τάξεως εκατομμυρίων δολαρίων και παγκόσμιας αναγνώρισης. Ο Σεθ και η παρέα του θέλουν να σατιρίσουν αυτή τη διαφορά και να δείξουν ότι τα ράσα δε κάνουν απαραίτητα και τον παπά.

Η αυτοαναφορικότητα είναι εύκολη πηγή γέλιου καθώς το κοινό αρέσκεται να πιστεύει ότι παρακολουθεί ένα αληθινό κομμάτι της ζωής του πρωταγωνιστή. Στο “This is the End” παίζουν αρκετά τέτοια παιχνίδια και υπάρχει έξυπνος αυτοσαρκασμός και απομυθοποίηση των εμπλεκόμενων. Όπως συμβαίνει όμως συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το εγχείρημα μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί και ως ελεγχόμενο τσαλάκωμα εικόνας ή ακόμα και κεκαλυμμένος ναρκισσισμός. Το γεγονός ότι η ταινία είναι ένα προϊόν ολοκληρωτικά βασισμένο σε “ονόματα” ηθοποιών και όχι σε μία ιστορία κάνει αυτή την καχυποψία ακόμα πιο έντονη.

Η αδιαφορία σε θέματα αφήγησης φαίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο προχωράει η ταινία. Ενώ ξεκινάει με ένα υποτυπώδες στόριλαϊν στη συνέχεια επαναπαύεται σε σύντομα κάμεο από αγαπημένους σου σιτκομάδες με την ελπίδα η παρουσία τους να καλύψει την έλλειψη ενδιαφέροντος για μια ιστορία που τίποτα δε προχωράει. Με τον αυτόματο πιλότο σε κάφρικα αστεία ηλικίας δεκαπεντάχρονου, αρχικά μπορεί και να βρεις κοινά με τους ήρωες και τους φίλους σου, αλλά σταδιακά ενδέχεται και να κουραστείς από τις επαναλήψεις.

Με λίγα λόγια, το “This is the End” είναι οι πρωταγωνιστές του. Μπορεί κάποιον να τον βρίσκεις αστείο, άλλον γλυκούλη και κάποιου τρίτου το πρόσωπο να σου τη σπάει. Δε περιμένεις να περάσεις μαζί τους τη πιο αξέχαστη βραδιά της ζωή σου, αλλά για δυο μπύρες, ένα τσιγάρο και μια κουβέντα σου κάνουν για σήμερα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ