Το χρώμα ως εκφραστής νοήματος

Ένα βίντεο για την τεράστια σημασία της ψυχολογίας του χρώματος στο σινεμά

Εστιάζοντας τις περισσότερες φορές στο κομμάτι της σκηνοθεσίας, το σενάριο, την φωτογραφία και άλλες τεχνικές πτυχές της κατασκευής ενός φιλμ, τείνουμε να ξεχνάμε μερικά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της δημιουργικής αυτής διαδικασίας, ίσως γιατί τα θεωρούμε δεδομένα.  Ένα από αυτά είναι το χρώμα.

Από τα πρώιμα, ήδη, χρόνια του κινηματογραφικού μέσου, το χρώμα διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη του σινεμά, με τους δημιουργούς να αντλούν έμπνευση από την τέχνη της ζωγραφικής, η οποία ανέκαθεν βρισκόταν σε συνδιαλλαγή με τις υφές, τις αποχρώσεις, τα σχήματα, το φως και τις σκιές.

Τα διδάγματα των τεχνών και η επιρροή που αυτά άσκησαν στο καινοτόμο μέσο υπήρξαν πολλά, με το χρώμα να κρατά από νωρίς περίοπτη θέση στις προσπάθειες νοηματοδότησης των φιλμικών θεματικών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση των διαφορετικών χρήσεων του χρώματος, καθώς και τις γενικότερης αισθητικής και ατμόσφαιρας που είναι ικανό να δημιουργήσει.  Έτσι για παράδειγμα, το έντονο κόκκινο μπορεί να προδιαθέτει για στιγμές έντονης βίας, μπορεί όμως και να προοικονομεί την έλευση ενός μεγάλου έρωτα.

Υπό την μουσική συνοδεία του Vivaldi απολαύστε ένα χρωματιστό και καθόλα γοητευτικό βίντεο, με μερικές εκ των καλύτερων κινηματογραφικών στιγμών.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ