Και μετά το τέλος του “True Detective” τι;

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή Το “True Detective”, η σειρά-αποκάλυψη που ήρθε να στοιχειώσει τις πιο απομονωμένες γωνιές του μυαλού μας, έριξε αυλαία την Κυριακή 9 Μαρτίου,...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή

Το “True Detective”, η σειρά-αποκάλυψη που ήρθε να στοιχειώσει τις πιο απομονωμένες γωνιές του μυαλού μας, έριξε αυλαία την Κυριακή 9 Μαρτίου, μέσα από ένα επεισόδιο που έμοιαζε να δικαιολογεί απόλυτα την εμμονή μας με το πρωταγωνιστικό ντουέτο των Harrelson-McConaughey, οι οποίοι αποτέλεσαν αναμφίβολα το καλύτερο στοιχείο μέσα σε μια πληθώρα αξιόλογων συνιστωσών, καθιστώντας το “True Detective” μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μυσταγωγικές και βαθιά ανθρώπινες σειρές, εδώ και καιρό.

Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια της σειράς, είχαμε ποντάρει στην επιτυχία του πονήματος του δημιουργού Nic Pizzolatto, o οποίος χρησιμοποιώντας σαν μηδενιστικό καμβά τις βαλτώδεις εκτάσεις της Λουισιάνα, κατασκεύασε ένα σύμπαν πρωτόγονα απειλητικό, αλλά και πρωτόγνωρα προκλητικό, γεμάτο αντιφάσεις, καλά κρυμμένα, πίσω από θρησκευτικές πόρτες, μύστικα, ανθρώπινη σαπίλα, αποκρυφισμούς και σχέσεις στα όρια.

The_Internet_Is_Casting_Season-07dbeff79745a303b0d3bf0963bdc761.cf

Αν κάποιος δεν έχει δει μέχρι τώρα το τελευταίο επεισόδιο, καλά θα κάνει να μη προχωρήσει παρακάτω, αν και η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται κάτι το οποίο δεν έχει ήδη αποκαλυφθεί στο προ-τελευταίο επεισόδιο, με αυτό να αποτελεί μια ακόμη πρωτοτυπία της σειράς, η οποία σου έχει πει επί της ουσίας τα πάντα, ένα βήμα πριν “τελειώσει” τους πρωταγωνιστές της, χωρίς να έχεις αντιληφθεί τελικά το γεγονός, πως η ιστορία ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Για τυπικούς λόγους όμως, λέμε πως ακολουθούν spoilers, οπότε συνεχίζεις με δική σου πρωτοβουλία.

Τι βλέπουμε λοιπόν στο όγδοο επεισόδιο;  Ο Rust και ο Marty συνεχίζουν να  συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να ανακαλύψουν ποιος είναι ο μυστήριος άνδρας με τα ‘πράσινα’ αυτιά (γνωστός και ως “spaghetti monster”), αρχίζοντας να κυκλώνουν σιγά σιγά τους πάλαι ποτέ συνεργατικούς τους βαστάζους που έκαναν τα στραβά μάτια απέναντι στις εξαφανίσεις παιδιών, προκειμένου να γίνουν αφεντικά.

Μετά την συνειδητοποίηση της ταυτότητας του άνδρα με τις ουλές που κρύβεται πίσω από την αρρωστημένη υπόθεση (ή τουλάχιστον ενός εκ των ενόχων που βρίσκονται μπλεγμένοι σε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου), οι δυο ντετέκτιβ τελικά τον εντοπίζουν, με αποτέλεσμα όλο το δεύτερο μισό του επεισοδίου να επικεντρώνεται στην προσπάθεια σύλληψής του μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους, γεμάτους φρικαλέα “διακοσμητικά”.  Η επιχείρηση στέφεται τελικά με επιτυχία, αλλά οχι χωρίς συνέπειες για το πρωταγωνιστικό δίδυμο, με την σειρά να κλείνει λίγο αργότερα μέσα σε ένα υπέροχο και περίεργα ανακουφιστικό,  ‘μη-λυτρωτικό’ τέλος για τον Marty, αλλά κυρίως για τον Rust.

Untitled

Το τέλος του “True Detective” δεν ήταν ούτε φανφαροειδές (όπως δεν ήταν άλλωστε στο ελάχιστο και η σειρά), ούτε και επιδίωξε να εκμαιεύσει ιδιαίτερες και ακραίες αντιδράσεις από τους πρωταγωνιστές, αλλά και τους τηλεθεατές.  Αν θα έπρεπε να το παραλληλίσουμε με κάποιο άλλο κλείσιμο, αυτό σίγουρα θα ήταν το τελικό επεισόδιο του “Breaking Bad”, ένα απόλυτα λιτό και απέριττο αντίο, που δεν ξένισε, ακριβώς επειδή βρέθηκε εντοπισμένο μέσα στην ουσιώδη καρδιά της δραματικής/crime του υπόθεσης.

Στην προκειμένη περίπτωση αναμέναμε επίσης, πως η υπόθεση του “True Detective” δεν θα απέκλεινε από την μεστή της παρουσία, τους γεμάτους εγκεφαλική διάσταση μονολόγους του Rust και την εξισορροπητική δύναμη του Marty.  Το τέλος ήταν εκεί από την αρχή, σωματοποιημένο σε προσωπική απώλεια και οικογενειακές συγκρούσεις, ενισχύοντας υπό το πρίσμα μια λανθάνουσας επίγειας παρουσίας, την τραγικότητα της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, πεπερασμένης και καταδικασμένης, ήδη από την γέννησή της.

Το ξέσπασμα του Rust στα τελευταία λεπτά του επεισοδίου, δεν λειτουργεί απόλυτα λυτρωτικά, σίγουρα όμως αποτελεί το πρώτο βήμα της απεξάρτησής του από έναν εθισμό-δηλητήριο: της εμμονής του με το παρελθόν, είτε αυτό εκφράζεται ως τραυματική απώλεια της κόρης του, είτε ως κίνηση ‘ρουά-ματ’ απέναντι στην καταβαραθρωτική μοίρα με την απόδοση, πάση θυσία, της πρέπουσας δικαιοσύνης, ακόμη κι αν χρειαστεί να αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του σε αυτό.

truedetective-600-1393799479

Η τηλεοπτική παρουσία των Matthew McConaughey-Woody Harrelson μοιάζει να έχει ταυτιστεί ήδη με το ζοφερό περιβάλλον της σειράς, η οποία πρόκειται να επιστρέψει στην δεύτερη σεζόν με ένα διαφορετικό, ενδεχομένως θηλυκό δίδυμο.

Το “True Detective” ήταν σίγουρα η τηλεοπτική έκπληξη της χρονιάς: στυλιζαρισμένο, ανήσυχο και άρτια ερμηνευμένο, αποτέλεσε αναμφίβολα μια αριστουργηματικά δομημένη σειρά που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.  Ο πήχης έχει ήδη τεθεί πολύ ψηλά και σίγουρα το επόμενο πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα κληθεί να φέρει εις πέρας μια δύσκολη δουλειά, συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε στους κρυμμένους άσσους του Nic Pizzolatto.

Αναρωτιόμαστε πάντως ποιοι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν-και ενδεχομένως να ξεπεράσουν- την εξαιρετική δουλειά του ‘νοτιοφερμένου’ διδύμου.  Έτσι κι αλλιώς όμως, στην τελική “it’s only one story.  The oldest.  Light vs. dark”.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ