Turbo (2013)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος


Σκηνοθεσία: David Soren
Σενάριο: Darren Lemke, Robert D. Siegel, David Soren
Με τις φωνές των (αγγλικά): Ryan Reynolds, Paul Giamatti, Samuel L. Jackson, Michael Peña, Luis Guzmán, Michelle Rodriguez, Ken Jeong
Διάρκεια: 96’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Odeon

 

Τα πλάσματα που ζουν στους κήπους μας έχουν τιμητική τους, εδώ και χρόνια, στις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Από το “Ants” μέχρι και το πιο πρόσφατο “Epic” (αν πιστεύεις στις νεράιδες δηλαδή), οι animators έχουν δημιουργήσει διάφορους κόσμους για να εμπνεύσουν τα παιδιά στο να κυνηγούν τα όνειρά τους. Με την νέα ταινίας των Fox και DreamWorks, επιστρέφουμε σε ένα ταξίδι στο κήπο μας αυτή την φορά όμως όχι για να γνωρίσουμε ξανά μυρμήγκια, μέλισσες ή νεράιδες (είπαμε μόνο αν πιστεύεις σε αυτές), αλλά τον κόσμο των σαλιγκαριών.

O Τούρμπο είναι ένα μικρό σαλιγκάρι με μεγάλα όνειρα. Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τους ρυθμούς της ζωής του. Η εμμονή του με την ταχύτητα τον έχει μετατρέψει σε παραγκωνισμένο μέλος της αργής και προσεκτικής κοινωνίας των σαλιγκαριών. Παρότι εκείνος αρνείται να συμμορφωθεί, ξαφνικά, ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα η ζωή του Τούρμπο θα αλλάξει αφού αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να κινείται με απίστευτη ταχύτητα. Ξεκινά, λοιπόν, ένα απίθανο ταξίδι αψηφώντας κάθε δυσκολία με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρό του: να συναγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους στον αγώνα Indianapolis 500.

Όπως σε κάθε ταινία τέτοιου είδους ταινία, έτσι κι εδώ, υπάρχει το γνωστό και μη εξαιρετέο μοτίβο του «κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, κανένας ονειροπόλος δεν είναι μικρός». Το “Turbo” υιοθετεί όλα αυτά τα κλισέ των ταινιών με τους αουτσάιντερ δημιουργώντας μια ηπερηρωική, γεμάτο στις ντόπες και στεροειδή, αθλητική ταινία. Και μάλιστα για μια ταινία που υποτίθεται πως προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι όσο μικρός και αδύναμος και να είσαι πρέπει να προσπαθείς να και θα τα καταφέρεις, εδώ δείχνει ότι δεν έχει καμιά ελπίδα αν δεν είσαι ντοπαρισμένος.

Το σαλιγκάρι μας δεν πετυχαίνει κάτι με την σκληρή του προσπάθειά του, αλλά μόνο όταν γεμίζει τις φλέβες του με οξείδιο του αζώτου. Μέσα στην ντόπα και στα χημικά! Και με αυτά αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις και τρέχει στο Ίντυ 500 ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές μονοθέσιων. Η ταινία χάνει την ουσία της γρήγορα και ο ήρωας της μεταμορφώνεται σε ίσως ένα από τα πιο λάθος πρότυπα που έχουν περαστεί ποτέ από ταινία κινουμένων σχεδίων. Σκέψου σούπερ ήρωες από τον Spider-Man, μέχρι Superman με τις δυνάμεις που έχουν να ασχολούνται με κάτι τόσο… εγωιστικό.

Οι διάλογοι και τα αστεία επαναλαμβάνονται, κυρίως αυτό με τα κοράκια που αν στην αρχή σου φανεί αστείο από ένα σημείο και μετά χάνει την αίγλη του. Τα κλισέ διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και το «κακός» της υπόθεσης φέρνει μνήμες από «Ρατατουί». Αλλά αυτό που καταφέρνει και κερδίσει σε εντυπώσεις είναι το υπέροχο animation και 3D που μερικές φορές βγάζει μάτι. Μια παλέτα από υπέροχα χρώματα και οι σχεδιαστές τα δίνουν όλα στον αγώνα στο τέλος της ταινίας. Υπέροχο πραγματικά να το βλέπεις.

Το “Turbo” δείχνει την αυτοκαταστροφική του διάθεση από την αρχή. Ζει σε έναν απατηλό ντοπαρισμένο, αλλά πολύχρωμο, κόσμο όπου τα πάντα μπορείς να πετύχεις αρκεί να έχεις τα κατάλληλα χημικά. Δεν ξέρω τι σκέφτονταν όταν έγραφαν το σενάριό της, αλλά δυστυχώς το μικρό σαλιγκάρι, ενώ θα μπορούσε να πετύχει τόσα πολλά, βγαίνει από τον αγώνα εκτός πριν καν αγωνιστεί.

Η ταινία προβάλλεται μόνο στα ελληνικά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ