Viva Italia! Το φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου αρχίζει στην Αθήνα

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Η Αθήνα ετοιμάζεται να ταξιδέψει από την Γαλλία στην Ιταλία… Λίγο μετά το τέλος του 13ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις ταινίες του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου που δεν είδαμε στις αίθουσες, αλλά τις περίμεναν οι σινεφίλ καρδιές μας με το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου “Tutto Italia – Cinema e Cultura”.

Στις 19 Απριλίου ξεκινά η Γιορτή του Ιταλικού Σινεμά, «La Festa del cinema italiano«, μια γιορτή κι όχι ένα τυπικό φεστιβάλ, με ταινίες από το απάνθισμα της ιταλικής κινηματογραφίας των τελευταίων χρόνων. Κι επειδή κάθε γιορτή είναι ένα πολυσύνθετο πολιτιστικό γεγονός, με αφορμή και άξονα τον Ιταλικό Κινηματογράφο οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με μια ευρεία γκάμα της ιταλικής κουλτούρας ξεκινώντας από το σινεμά και φτάνοντας ως τη γεύση.

Η τελετή έναρξης στο Ιντεάλ γίνεται με μια ολοκαίνουργια ταινία που έχει τίτλο «Appartamento ad Atene» (Διαμέρισμα στην Αθήνα) κι ο τίτλος δηλώνει εύγλωττα την πόλη που φιλοξενεί τη Γιορτή. Πρόκειται για ταινία νέου σκηνοθέτη, του Ρουτζέρο Ντι Πάολα, ο οποίος στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο θέλησε να ασχοληθεί με ταινία ελληνικού θέματος, που η υπόθεση της διαδραματίζεται στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο Ρουτζέρο Ντί Πάολα μας κάνει την τιμή να παραστεί στην τελετή έναρξης, στην πρεμιέρα της ελληνοπρεπούς ιταλικής ταινίας του, στην οποία πρωταγωνιστούν η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός Λάουρα Μοράντε κι ο δικός μας Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, σε μια αποκαλυπτική, διεθνών διαστάσεων ερμηνεία. Για να δούμε και το πώς μας βλέπουν οι Ιταλοί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για μας τους Έλληνες, όταν άλλοι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να μας κοιτάξουν στα μάτια.

Την ίδια μέρα, μπορείς επίσης να δεις στον κινηματογράφο Έλλη δύο άλλες ταινίες από το σύγχρονο ιταλικό σινεμά, διαφορετικού ύφους και είδους η κάθε μία, ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται από το πρώτο κιόλας βράδυ την ποικιλία ειδών κι εκφράσεων που υπηρετούνται στη σύγχρονη ιταλική έβδομη Τέχνη, η οποία εξακολουθεί στη γειτονική μας χώρα να παραμένει ζωντανή. Οι ταινίες αυτές είναι η δραματική κομεντί «La Donna Della Mia Vita» (Η Γυναίκα της Ζωής Μου) του Λούκα Λουτσίνι από το Μιλάνο με τον Αλεσάντρο Γκάσμαν, γιό του αείμνηστου Βιττόριο, και τα νέα αστέρια του ιταλικού σινεμά Λούκα Αρτζεντέρο και Βαλεντίνα Λοντοβίνι με συντροφιά την βετεράνα Στεφάνια Σαντρέλι και στη συνέχεια το «L’ Uomo Che Verra» (Ο Ανθρωπος που θά’ ρθει) του Τζόρτζιο Ντιρίτι από τα περίχωρα της Μπολόνια.

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση αυτής της συνάντησης του ιταλικού πολιτισμού με την ελληνική πραγματικότητα ανήκει στον Πέτρο Αντωνιάδη. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Το «Tuttoi Italia» φέρνει 26 ιταλικές ταινίες. Και όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης «είναι από καινούργιες έως ολοκαίνουργιες, ανήκουν στην τελευταία τριετία της ιταλικής παραγωγής, δεν μας τις έφερε κανένας διανομέας στην Ελλάδα κι αποφασίσαμε να τις φέρουμε εμείς.»

Το φεστιβάλ διαρκεί από τις 19 – 26 Απριλιού στους κινηματογράφους Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46) και Έλλη (Ακαδημίας 64). Αναλυτικές πληροφορίες καθώς επίσης και trailer – φωτογραφίες των ταινιών και των παράλληλων εκδηλώσεων του Tutto Italia μπορείς να βρεις στο site του Tutto Italia και στο blog του φεστιβάλ.  Παρακάτω δες και το trailer της ταινίας που θα σημάνει και την έναρξη του φεστιβάλ, «Appartamento ad Atene«.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*