Vampire Academy (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Mark Waters
Σενάριο: Daniel Waters, Richelle Mead(βασισμένο στο βιβλίο της)
Πρωταγωνιστούν: Zoey Deutch, Lucy Fry, Gabriel Byrne, Olga Kurylenko, Sarah Hyland
Διάρκεια: 104’
Χώρα: ΗΠΑ/Ην.Βασίλειο/Ρουμανία
Διανομή: Feelgood Entertainment

 

vampire_academy_poster1Είναι περίεργος ο νεανικός παροξυσμός για τις ταινίες με βαμπίρ τα τελευταία χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που το 99% (εξαιρείται το υπέροχο Only Lovers Left Alive) αυτών των ταινιών δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο ύπαρξης και είναι απίστευτα κακοφτιαγμένες. Δε μας έφτανε λοιπόν η απαίσια τριλογία των Twilight που δημιούργησε φρενίτιδα στο κοινό κάτω των 15, χρειαστήκαμε και το «Mortal Instruments: City of Bones» την περυσινή χρονιά, το οποίο κατάφερε να παρουσιαστεί ακόμα χειρότερο κι από τις μηδαμινές προσδοκίες που είχαμε γι’ αυτό. Φυσικά, η βιομηχανία παραγωγής υποπροϊόντων με θέμα τους βρυκόλακες ή τους λυκανθρώπους δε σταμάτησε εκεί, καθώς γυρίστηκαν και οι σειρές ανάλογης θεματολογίας, αλλά και η ταινία που αφορά αυτή η κριτική: το βασισμένο σε σειρά νεανικών βιβλίων,Vampire Academy.

Το Vampire Academy, πριν κάνει την εμφάνιση του στους κινηματογράφους, βασίστηκε στο πιο cheesy tagline του πρόσφατου παρελθόντος: «They suck at school». Έχουμε ένα πολύ πιο ειλικρινές: «Vampire Academy: It sucks».

Η υπόθεση(;) της ταινίας(;;) διαδραματίζεται στην Ακαδημία St. Vladimir, η οποία είναι αφοσιωμένη στην εκπαίδευση νεαρών βαμπίρ. Ο κόσμος αποτελείται από δύο κυρίαρχες δυνάμεις: τους Moroi, ειρηνικούς βρυκόλακες που πίνουν αίμα μόνο από δωρητές και τους Strigoi που είναι αδίστακτοι και σκοτώνουν ανθρώπους αδιακρίτως. Στην προαναφερόμενη ακαδημία, επικεντρωνόμαστε στην Rose, η οποία εκπαιδεύεται ως «προστάτης» των Moroi και ορκισμένος εχθρός των Strigoi. Ορκισμένη να προστατέψει την καλύτερη της φίλη, Lissa, από τις πολυάριθμες απειλές, θα το σκάσουν μαζί από την ακαδημία.

Γνωρίζοντας τη θεματολογία του φιλμ, υπήρχε μόνο μία απειροελάχιστη ελπίδα να μην αποτύχει παταγωδώς –κινηματογραφικά τουλάχιστον- το Vampire Academy. Η παρουσία του Mark Waters στη σκηνοθεσία, ενός ανθρώπου που μας είχε χαρίσει μία από τις πιο φρέσκες ματιές στη ζωή ενός νεαρού κοριτσιού, το «Mean Girls». Φευ. Η ταινία είναι κάκιστη, παντελώς ασύνδετη και ακολουθεί όλα τα κλισέ του είδους, προσπαθώντας να πετύχει ένα «χαριποτερίστικο» feeling εμποτισμένο με λίγη από τη γοητεία του Twilight στις νεαρές ηλικίες. Όλα έχουν πάει στραβά: η ανισότητα του σεναρίου, το οποίο ακροβατεί μεταξύ νεανικών προβλημάτων, θανάσιμων κινδύνων και…shopping, οι χαρακτήρες που βαριέσαι στο πεντάλεπτο –ειδικά η πρωταγωνίστρια.

Το Vampire Academy είναι ένας ιδιότυπος βρυκόλακας από μόνο του, απλά αντί για αίμα ρουφά το ταλέντο οποιουδήποτε εμπλεκομένου σ’αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι εμφανίσεις του εξαιρετικού Gabriel Byrne(Miller’s Crossing, Usual Suspects),της Olga Kurylenko(Quantum of Solace, Oblivion) και της πολύ αστείας –στο Modern Family- Sarah Hyland.

Παρά την αδιαμφισβήτη έλλειψη οποιασδήποτε αφορμής για να το παρακολουθήσετε, το Vampire Academy θα βρει το κοινό του, είτε αυτό προέρχεται από τους φαν του βιβλίου, είτε από άτομα που τα συναρπάζουν οι ιστορίες με βρυκόλακες. Εσείς από την πλευρά σας, οπλιστείτε με σκόρδα για να προστατευτείτε.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ