Veronica Mars. Η σειρά που άλλαξε την βιομηχανία του Hollywood

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Πολλές τηλεοπτικές σειρές έχουν τελειώσει άδοξα. Ποιος δεν θυμάται το τέλος του “Firefly”, μετά από μια και σεζόν μόλις 14 επεισοδίων, και τις αντιδράσεις των φανς της σειράς σε αυτή την απόφαση; Όσο κι αν μια σειρά έχει αγαπηθεί από το κοινό, όσο ισχυρό είναι το fanbase που την υποστηρίζει, αν για ένα κανάλι/στούντιο δεν φέρνει τηλεθέαση (και συνεπώς λεφτά) τότε σχεδόν αυτομάτως μπαίνει στο ράφι. Μια από αυτές τις σειρές ήταν και η “Veronica Mars”, μια νεο-νουάρ teen σειρά όπου μια κοπέλα, κόρη πρώην αστυνομικού, εξιχνιάζει εγκλήματα στο Neptune ανοιχτά του Λος Άντζελες.

Η σειρά κράτησε μόλις τρεις σεζόν (2004-2007). Και από τότε ξεκίνησαν οι φήμες. Φήμες που ήθελαν την Veronica Mars και τους φίλους της να συνεχίζουν τις περιπέτειες τους στην μεγάλη οθόνη. Ο ίδιος ο δημιουργός Rob Thomas αλλά και η πρωταγωνίστρια της σειράς Christen Bell, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να πείσουν την WB στο να χρηματοδοτήσει μια ταινία. Κι έτσι αποφάσισαν να στραφούν στο μόνο πράγμα που τους είχε μείνει, τους φανς και το Kickstarter. “Ήταν αυτό ή τίποτα” σύμφωνα με τον Thomas. Η WB συμφώνησε πως αν καταφέρουν να μαζέψουν $2 εκατομμύρια, τότε θα έδινε πράσινο φως για την παραγωγή της ταινίας και θα πλήρωνε για το μάρκετινγκ και την διανομή της. Κι έτσι την Τετάρτη το πρωί (ώρα Αμερικής) ανέβηκε στο Kickstarter η μόνη ελπίδα του Thomas αλλά και των φανς για να ξαναδούν τους αγαπημένους τους χαρακτήρες αυτή την φορά σε ταινία.

“Αυτό είναι! Η μοναδική ευκαιρία για να δούμε την Veronica Mars να γίνεται ταινία. H Kristen είναι μέσα. Εγώ είμαι μέσα. Ας το κάνουμε!” είναι τα λόγια του Rob Thomas στο Kickstarter προσκαλώντας όλους όσους αγάπησαν την σειρά να τον βοηθήσουν σε αυτό του το εγχείρημα. Ναι, ο Thomas πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Το να βασιστεί στους φανς για να χρηματοδοτήσουν την ταινία, και μάλιστα με ένα τόσο μεγάλο ποσό – το μεγαλύτερο που έχει ζητήσει ταινία στο Kickstarter, δεν είναι και κάτι που μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχει 100% και σίγουρα δεν ένας εύκολος άθλος.

Αλλά η “Veronica Mars” είναι η μικρή αυτή σειρά που τα κατάφερε! Οι φανς της σειράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες κατάφερε να μαζέψει πάνω από $2 εκατομμύρια (μέχρι και την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει καταφέρει να μαζέψει $3.268.237)! Με αυτό τον τρόπο ο Thomas κατάφερε όχι μόνο να κάνει την ταινία του αλλά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα η βιομηχανία του κινηματογράφου.

Υπάρχουν αμέτρητες ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Kickstarter ή άλλα παρόμοια τύπου crowd funding sites, αλλά είναι indie κυρίως ταινίες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να γυριστούν χωρίς την βοήθεια του κοινού. Αλλά η “Veronica Mars” είναι η πρώτη ταινία όπου θα γυριστεί από ένα μεγάλο στούντιο του Hollywood και χρηματοδοτήθηκε από ένα τέτοιο site. Οι φανς έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στο Hollywood: “θέλουμε να δούμε την ταινία, σας δίνουμε τα λεφτά για να την κάνετε, κάντε την και θα έχετε κέρδη μιας και υπάρχει κόσμος να την δει”.

Βέβαια όλο αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ για τα μεγάλα στούντιο που ολοένα και περισσότερο με δυσκολία βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για να χρηματοδοτήσουν ταινίες. Με αυτό που έγινε με την “Veronica Mars” τα στούντιο βρήκαν την λέξη κλειδί για να μετριάσουν τα έξοδα παραγωγής: outsourcing! Εξωγενής παράγοντες (aka φανς) όπου θα δώσουν κάποια λεφτά για την παραγωγή αποκτώντας (ίσως) κάποια μικρά προνόμια. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και κανείς δεν θα θέλει να δώσει σε μια εταιρεία κολοσσό, όπως η WB (η οποία σίγουρα έχει τα λεφτά και μάλιστα με το παραπάνω για την παραγωγή μιας ταινίας), τα χρήματά του έτσι. Αλλά με αυτόν τον τρόπο οι φανς αποδεικνύουν σε όλα αυτά τα στούντιο τα οποία απορρίπτουν ταινίες επειδή πιστεύουν πως δεν θα έχουν κέρδη ότι υπάρχει κοινό για αυτές. Και αυτοί δεν είναι βλάκες για να μην ακούσουν.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι κι άλλα στούντιο θα ακολουθήσουν τον δρόμο της WB και της “Veronica Mars” πρότζεκτ. Ταινίες, αλλά και σειρές καινούργιες και παλιές που κοπήκαν, μπορεί να γίνουν πραγματικότητα αν υπάρχει κόσμος που τις στηρίζει. Σίγουρα οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν από την μια μέρα στην άλλη και σίγουρα δεν θα είναι και το ότι πιο εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία του Hollywood. Αλλά όλο αυτό που έγινε δείχνει να είναι ένα game changing plan για το Hollywood και τους ανθρώπους πίσω από αυτό. Το μέλλον θα δείξει πως θα αξιοποιηθεί όλο αυτό και σε πιο βαθμό.

Τα γυρίσματα της ταινίας “Veronica Mars” ξεκινούν το καλοκαίρι και αναμένεται στους κινηματογράφους στις αρχές του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ