Βρεθήκαμε και μείς στο σεμινάριο VFX του 2ου Athens Open Air Festival

...

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Βρεθήκαμε χτες, λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα, στο προγραμματισμένο σεμινάριο-ενημέρωση για VFX στο Exile Room της οδού Αθηνάς και στα πλαίσια του 2ου Athens Open Air Festival. Ο καφές και τα σαντουϊτσάκια προμήνυαν μια cozy ατμόσφαιρα, κάτι που μεταφέρθηκε και εντός της αίθουσας, με τον Αντώνη Κοτζιά να αναλαμβάνει τα ηνία και να κάθεται μπροστά στο laptop του για να αρχίσει η ενημέρωση. Και πραγματικά η ώρα πέρασε πολύ γρήγορα, ακούγοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για έναν τομέα που δυστυχώς στην Ελλάδα βρίσκεται και αυτός σε ύφεση ή καλύτερα δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει κάποια ιδιαίτερη άνθιση.

Η αίθουσα απαρτίζονταν τόσο από άτομα με αρκετά εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέμα, όσο και από κάποιους που ήθελαν να ρίξουν μια πιο εκ των έσω ματιά, στο αντικείμενο που ήδη κάνει θαύματα και έχει ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον μπροστά του.

Ο Αντώνης Κοτζιάς ήταν παραπάνω από πρόθυμος και πραγματικά περιγραφικότατος, σε κάθε μια από τις ερωτήσεις που του γίνονταν. Εξήγησε τις διάφορες εφαρμογές που μπορεί να έχουν τα οπτικά εφέ, σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων και ιδιοτήτων, από ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικές εκπομπές, προβολές 360ο σε πλανητάρια, animation και φυσικά, τα άκρως εντυπωσιακά εφέ της 7ης τέχνης.

Μπήκαμε και σε ακόμα λίγο πιο βαθιά πεδία, κάτι από τεχνικές CGI σκηνοθεσίας, φωτισμού, σκηνικών ακόμα και μοντελισμού και κίνησης, για κείνους που ήθελα να μάθουν το κάτι παραπάνω, παρακολουθώντας τα εντυπωσιακά δείγματα δουλειάς της YAFKA 3D/Post Production. Είδαμε ακόμα και το περιβάλλον εργασίας κάποιων σχετικών προγραμμάτων, καθώς ο Αντώνης μας εξηγούσε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που κάθε επαγγελματίας αντιμετωπίζει. Μέσα σ’ όλα λοιπόν, μάθαμε (κατά μία έννοια πάντα) πώς γυρίστηκαν κάποιες χαρακτηριστικές σκηνές από την καινούργια ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, “Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι”, τις οποίες παρακολουθήσαμε κατά τη διαδικασία των γυρισμάτων με green screen, όπου στη συνέχεια επενέβη η ομάδα της YAFKA στη δημιουργία του τελικού αποτελέσματος. Και απ’ ότι μας αποκάλυψε ο ομιλών, η ομάδα του VFX επισκέπτεται το studio κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, συνεννοείται με το σκηνοθέτη για τις απαιτήσεις του, κάνει τις δικές της προτάσεις, προλαμβάνει τυχόν δυσκολίες, εν ολίγοις γίνονται όλες οι διαπραγματεύσεις προκειμένου το πραγματικό να ταιριάξει απόλυτα με το τεχνητό.

Πολλές απορίες, πολλές ερωτήσεις, πολύ ενδιαφέρον, στην ουσία όμως το δια ταύτα ήταν ένα: Έχει μέλλον αυτό το επάγγελμα στην Ελλάδα και πώς μπορείς επί της ουσίας να πετύχεις. Σ’ αυτή την ερώτηση ο Αντώνης Κοτζιάς ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Καλά τα πτυχία μας είπε, καλά τα χαρτιά, αλλά στο συγκεκριμένο αντικείμενο ο καθένας πρέπει να αποδείξει την αξία του στην πράξη. Φτιάχνεις το portfolio σου (στην προκειμένη περίπτωση το showreel σου) και αυτό είναι που σου δίνει το εισιτήριο για μια επιτυχημένη καριέρα. Τεχνικές όπως μας είπε υπάρχουν άπειρες, software επίσης πάρα πολλά και διαρκώς εξελισσόμενα και πληροφορία άφθονη και πλέον ελεύθερη προς δημόσια χρήση, online, για όλους. Ο ανταγωνισμός μεν είναι μεγάλος, όπως πλέον δε και οι διέξοδοι. Μελανό σημείο είναι για μία ακόμη φορά αυτή η χώρα και οι συγκυρίες, αφού όπως μας είπε και ο ίδιος, κατά κύριο λόγο συνεργάζεται με εξωτερικό τον τελευταίο καιρό.

Εμείς κάθε άλλο πάντως παρά πτοηθήκαμε και περιμένουμε στο μέλλον και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, με ίσως ακόμα πιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να δει τη δουλειά του Αντώνη Κοτζιά και της ομάδας του μέσα από την ιστοσελίδα http://www.theyafka.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ