«Ο Walt Disney ήταν ρατσιστής»

...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκηςwalt-disney-mickey1

Αναμένοντας το Saving Mr Banks ο κινηματογραφικός και μη κόσμος έχει την ευκαιρία να θυμηθεί μια κλασσική ταινία για όλη την οικογένεια, το Mary Poppins, καθώς και έναν κόσμο που μεγάλωσε γενιές και γενιές, τον κόσμο του Walt Disney. Φυσικά, στον υπέροχο κόσμο του Hollywood, αλλά και γενικότερα η ιστορία είναι ένα αντικείμενο που έχει μεγάλη σημασία για να την αφήσεις αναλλοίωτη, οπότε αν το Hollywood δεν επιλέξει την μετατροπή του μαύρου σε άσπρο, επιλέγει την αποσιώπηση δυσάρεστων λεπτομερειών της Ιστορίας.

Αυτό το ζήτημα έθιξε η βραβευμένη ηθοποιός Meryl Streep σε πρόσφατη ομιλία της για την βράβευση της Emma Thompson από το National Board of Review. Αναφερόμενη στην νέα ταινία της Emma Thompson, που εξιστορεί τις προσπάθειες του Disney να πείσει την αντικοινωνική PL Travers,  συγγραφέα της σειράς βιβλίων με πρωταγωνίστρια την μαγική νταντά Mary Poppins,να του δώσει τα δικαιώματα του βιβλίου για να γυρίσει την ταινία, η  Streep αν και εκθείασε την  Thompson ως ηθοποιό, υπενθύμισε ποιος ήταν ο πραγματικός Walt Disney. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Walt Disney ήταν σεξιστής και αντισημίτης που «δεν εμπιστευόταν τις γυναίκες και τις γάτες». 

Λεπτομέρειες της ιστορίας, όπως οι βαθιά συντηρητικές απόψεις  του Walt Disney, ή συνεργασία του με τον επικεφαλής του αντικομμουνιστικού παραληλήματος στην Αμερική, γερουσιαστή McCarthy και την Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Υποθέσεων που δίωξε εκατοντάδες προοδευτικούς καλλιτέχνες-μεταξύ των οποίων οι Μπρεχτ και Τσάπλιν-, αλλά και οι φήμες περί στήριξης των Ναζί έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί, σε αυτή τη σύγχρονη παρουσίαση του Disney από την…Disney. Η υπενθύμιση της  Meryl Streep λοιπόν έχει μεγάλη σημασία.

Δείτε ένα απόσπασμα από το Ντοκυμαντέρ Secret Lives «Walt Disney»

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ