Αθηναϊκη πρεμιερα για το «We Come As Friends»

Στις 2 Δεκέμβρη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αθηναϊκή Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ We Come as Friends (2014) του Αυστριακού σκηνοθέτη Hubert Sauper που έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ Ο εφιάλτης του Δαρβίνου (2004) που στηλιτεύει την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου από τον δυτικό κόσμο.

Ο Sauper επέστρεψε στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Νότιο Σουδάν για την νέα του ταινία We Come as Friends, που απέσπασε το Βραβείο Ειρήνης στην Berlinale.

Η ταινία είναι μια σύγχρονη οδύσσεια, ένα συγκλονιστικό ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής. Τη στιγμή που το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της ηπείρου, χωρίζεται σε δύο έθνη, μια παλιά παθολογία αναδύεται και πάλι – αυτή της αποικιοκρατίας, σύγκρουση των αυτοκρατοριών με νέα αιματηρά επεισόδια.

Ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει με ένα μοναδικό τρόπο που κόβει την ανάσα στα πιο απίθανα σημεία της Αφρικής και στις πιο εσωτερικές σκέψεις και όνειρα των κατοίκων της. Ειρηνοποιοί των Ηνωμένων Εθνών, εργάτες, Αμερικάνοι ευαγγελιστές, Σουδανοί όλων των ηλικιών, παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα, αποτυπώνοντας με μελανά χρώματα ένα νεο-αποικιοκρατικό πείραμα που συντελείται στη χώρα.

Η ταινία την ίδια περίοδο θα προβληθεί σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας του δικτύου διανομής Moving Docs, μέλος του οποίου είναι και το CineDoc.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 15.45 στον κινηματογράφο Δαναός, με ελληνικούς υποτίτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

O Hubert Sauper είναι  σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός.  Έγινε γνωστός με το ντοκιμαντέρ «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου (2004)» που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2004 στα European Film Awards και το Europa Cinemas Label Jury Award στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ συνολικά έχει αποσπάσει περισσότερα από 50 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Άλλες ταινίες του Sauper είναι το «Οn the Road with Emi» (1993), όπου πρωταγωνιστής είναι ο διευθυντής ενός τσίρκου και το «Alone with our Stories» (2002) μια καταγγελία για την ενδοοικογενειακή βία.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*