H Γυναίκα του Πέμπτου – La femme du Vème (2011)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Σκηνοθεσία: Pawel Pawlikowski
Σενάριο: Pawel Pawlikowski βασισμένο στο βιβλίο του Douglas Kennedy
Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, Joanna Kulig

Διάρκεια: 85’
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Πολωνία

 

O Τομ (Ethan Hawke), ένας αμερικανός συγγραφέας, φτάνει στο Παρίσι και από την πρώτη κιόλας μέρα φαίνεται να τον ακολουθεί η ατυχία. Η γυναίκα του, που από ότι φαίνεται βρίσκονται σε διάσταση έχει ζητήσει περιοριστικά μέτρα για εκείνη και το παιδί τους, όταν τον βλέπει καλεί την αστυνομία και τον κλέβουν. Μέσα στην ατυχία ο Τομ, ο οποίος ξέχασα να πω πως είναι μια διάνυα –αφού το μοναδικό βιβλίο του κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ αλλά και το Νόμπελ(!) – μέσα στην ατυχία του είναι και λίγο τυχερός μιας και φτάνει τυχαία σε ένα ψιλοτελειωμένο ξενοδοχείο όπου του προσφέρουν δωμάτιο χωρίς να πληρώνει αλλά και δουλειά. Ο Τομ όμως έχει και άλλα προβλήματα που τον απασχολούν. Διχάζεται για τον έρωτά του ανάμεσα στην καλή και γλυκιά πολωνέζα σερβιτόρα του ξενοδοχείου και την αινιγματική και σέξι γυναίκα του 5ου ορόφου που γνωρίζει ξαφνικά σε ένα πάρτι την Μαργκίτ (Kristin Scott Thomas).

Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας Πύργος της Βαβέλ, κι όχι επειδή ακούγονται γαλλικά, αγγλικά, πολωνέζικα και αραβικά στη ταινία. Ο σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski προσπαθεί από την αρχή να χτίσει μια ατμόσφαιρα υποβλητική που δεν φαίνεται να πετυχαίνει όσο και να προσπαθεί. Ο χαρακτήρας του Τομ δεν είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί – συγγραφέας διάνυα που, όπως όλοι οι σωστοί συγγραφείς διάνυες εξάλλου, είναι και λίγο τρελός ενώ υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι κάποια πράγματα ίσως να τα φαντάζεται.

Ακόμα και μετά την αποκάλυψη που γίνεται στα μέσα περίπου η οποία προσπαθεί να σου προκαλέσει το όποιο ενδιαφέρον, χάνεται σχεδόν αμέσως μέσα στο χαοτικό σενάριο. Η ταινία θα μπορούσε να ήταν μια πολλή καλή ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του κεντρικού χαρακτήρα αλλά αυτό που βγαίνει είναι μια μέτρια, ρηχή κι άνιση ιστορία για τις φαντασιώσεις ενός άντρα που περνάει κρίση μέσης ηλικίας.

Η Scott Thomas παραμένει υπέροχη στον ρόλο της Μαργκίτ και καταφέρνει να τον αποδώσει με κομψότητα και στυλ αλλά είναι κρίμα να βλέπεις τέτοιο ταλέντο να χαραμίζεται σε μια τέτοιου είδους ταινία. Ο Hawke σου αφήνει μια υποψία τρέλας αλλά το κακό είναι ότι παραμένει μόνο μια υποψία χωρίς καμία άλλη ανάπτυξη. Είναι ο χαρακτήρας που ακολουθείς σε όλη αυτή την παράνοια που λέγεται ζωή του και δεν καταφέρνει να σε πείσει. Ακόμα και η σχέση που έχει με το παιδί του, που στην ουσία χτίζεται πάνω της όλη η ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα, είναι αδιάφορη.

Τελικά οι ταινίες που ακολουθούν την πορεία ενός κάποιου (συνήθως συγγραφέα) προς την άβυσσο της τρέλας είναι δύσκολο να πετύχουν. Ίσως φοβούνται να κοιτάξουν κατάματα την τρέλα μιας και έτσι χαθούν για πάντα μέσα σε αυτή. Ποιος ξέρει… Υπήρχαν όμως προοπτικές για κάτι καλό εδώ, αλλά μέσα σε ένα κακογραμμένο σενάριο με ρηχούς χαρακτήρες αν η σαγηνευτική «Γυναίκα του Πέμπτου» σε προσκαλέσει να ανέβεις να την δεις, μην πας ούτε για καφέ.

 

 

Πού παίζεται

Ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής (29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2012)

ΚΕΝΤΡΟ

ODEON ΟΠΕΡΑ
Ακαδημίας 57, 210 3622683, Τηλ. κρατ. 210 6786000, 8011160000
ODEON ΟΠΕΡΑ 01 DOLBY DIGITAL
Πεμ-Τετ 18:10, 20:15, 22:20

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX
Λ. Αλεξάνδρας 192 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι), 210 6469398, 210 6445221
Πεμ-Τετ 18:30, 20:30, 22:30

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ