Xenia (2014)

Το Xenia είναι και μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα κωμικό μελόδραμα, ή μια δραματική κωμωδία όπως μόνο Κούτρας θα μπορούσε να κάνει.Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Σενάριο: Πάνος Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Γιάννης Στάνκογλου, Άγγελος Παπαδημητρίου
Διάρκεια: 128’
Χώρα: Ελλάδα/Βέλγιο/Γαλλία
Διανομή: Feelgood

 

Xenia_posterΟ Πάνος Κούτρας δεν εντάσσεται στο greek weird wave για το οποίο γίνεται πολύ λόγος τελευταία. Αντίθετά κάνει ένα δικό του σινεμά, με αρκετά queer στοιχεία, σινεφιλικές αναφορές, όμως πιο φιλικό προς το κοινό, απροκάλυπτα διασκεδαστικό και απολύτως ουσιώδες και στιβαρό στον πυρήνα του.

Το Xenia που παίρνει το όνομα του από τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που είχαν χτιστεί από την δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα, παίζοντας παράλληλα με την λέξη φιλοξενία και τη σημασία που έχει σήμερα, όταν μιλάμε για μετανάστες στην ελληνική επικράτεια.

Εκτός από το αντιρατσιστικό του όνομα, το Xenia είναι και μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα κωμικό μελόδραμα, ή μια δραματική κωμωδία όπως μόνο Κούτρας θα μπορούσε να κάνει. Οι καταστάσεις βιώνουν οι ήρωες μοιάζουν βγαλμένες από μια περίεργη διαστροφή μιας σαπουνόπερας που όμως δεν ντρέπεται να είναι ειλικρινής με τα θέλω και το σκοπό της. Μην ξεχνώντας ποτέ αυτό το σκοπό, που είναι να άγει το θεατή, κάνοντας τον μέρος του περιβάλλοντος των πρωταγωνιστών, θύτη και υπεύθυνο αυτών που συμβαίνουν στους ήρωες και ταυτόχρονα δεκτή της ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία ως δικά της πλέον τέκνα.

Οι πρωταγωνιστές του φίλμ, ο μικρός Ντάνι που είναι 16 και και ο λίγο μεγαλύτερος αδερφός του Όντι που μόλις ενηλικιώθηκε, είναι Αλβανοί. Μισοί Αλβανοί. Δηλαδή για την Ελλάδα, όχι Έλληνες. Επιπλέον ο Ντάνι είναι όπως του λέει και ο αδερφός του “πούστης, που μπορεί να είναι και χειρότερο”. Περιφέρονται στην Ελλάδα ψάχνοντας τον πατέρα τους, την καταγωγή τους. Ξένοι σε ένα τόπο γεμάτο, μετανάστες, εθνικιστές και ρατσισμό.

Σε ένα τόπο όμως που έχει και μικρές οάσεις, όπως μερικά τραγούδια της Patty Pravo, ένα παρακμιακό μαγαζί στην εθνική οδό και τη σουρεαλιστική φαντασία του Ντάνι που διατηρεί την αθωότητα του παρά το σκληρό κόσμο στον οποίο μεγαλώνει. Η αναζήτηση του πατέρα γίνεται η αφορμή για ένα άκρως διασκεδαστικό road movie με αλμοδοβαρικές αποχρώσεις τόσο στα πλάνα όσο και στη θεματική, κινηματογραφικές αναφορές, μουσικά και χορευτικά ξεσπάσματα που συνεπαίρνουν τους θεατές, εύστοχο χιούμορ που σε κάνει να γελάς δυνατά και στην καρδιά όλων αυτών μια ιστορία ενηλικίωσης μεστή και ξεκάθαρη.

Η Ελλάδα της ταινίας έχει και όνειρα, σκυλάδικα, ελπίδα, μισοχτισμένα κτίρια, ξεφοβία και εκκρεμότητες. Ο πατέρας που πρέπει να βρεθεί, το τάλεντ σόου που πρέπει να κερδηθεί, η οδύσσεια που πρέπει να βρει το δρόμο της.

Διατηρώντας τον χαρακτήρα και τις εμμονές τους, οι χαρακτήρες του Xenia στέκονται ανώτεροι των περιστάσεων και μέσα απ’ αυτό κερδίζουν κάτι από την πατρίδα που τους στερούμε. Και κάπως έτσι παύουν να είναι πλέον ξένοι.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ