O Zach Braff ζητά τη βοήθεια σου!

...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Θυμάστε το Scrubs και το Garden State; Ο Zach Braff ήταν ο πρωταγωνιστής της δημοφιλούς ιατρικής κωμωδίας Scrubs και ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του Garden State. Η ταινία του πέρα από τα πολλά βραβεία και υποψηφιότητες που είχε πάρει σε φεστιβάλ και ενώσεις κριτικών, έκανε υψηλές εισπράξεις για το budget της και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό γιατί ήταν πέρα από το ότι ήταν διεισδυτική στον ψυχισμό των μπερδεμένων 20-something ήταν αληθινή, συγκινητική και σκηνοθετημένη με την πρέπουσα ευαισθησία που άρμοζε στο θέμα της.

Γιατί όμως αυτός ο ταλαντούχος δημιουργός δεν έχει κάνει άλλη ταινία από τότε; Όπως θα τον δείτε να λέει και στο παρακάτω video από το Kickstarter, το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Δηλαδή το γεγονός ότι αυτοί που θέλουν να επενδύσουν στην ταινία του, θέλουν να έχουν λόγο στη δημιουργική διαδικασία και να εγκρίνουν το τελικό μοντάζ της ταινίας. Όπως λοιπόν έκαναν και οι δημιουργοί του Veronica Mars ή οι Έλληνες δημιουργοί του Alpha, στράφηκε στην τεχνική του Crowdfunding.

Δημιούργησε λοιπόν μια αρκετά ενδιαφέρουσα καμπάνια στο Kickstarter μέσω της οποίας παρουσιάζει την ταινία του Wish I Was Here και ζητά από τον κόσμο να τον χρηματοδοτήσει έτσι ώστε να γυρίσει την ταινία του αμερόληπτος και ανεπηρέαστος από απαιτήσεις παραγωγών που θα εκφύλιζαν το περιεχόμενο της. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Zach Braff έχει μαζέψει μεσώ του site το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,712,196 δολαρίων σε μία μόλις μέρα για το σενάριο της δραματικής κωμωδίας που έχει γράψει με τον αδερφό του Adam. Και μένουν 28 μέρες ακόμη μέχρι να κλείσει η καμπάνια.

Η ιστορία της ταινία αφορά τον Aidan, ένα πατέρα και σύζυγο ετών 35, που είναι ηθοποιός και προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, και ένα νόημα στη ζωή του. Επειδή με τη γυναίκα του έχουν οικονομικά προβλήματα και ο πατέρας του δεν μπορεί να πληρώνει άλλο τα δίδακτρα για το σχολείο των δύο παιδιών τους, ο Aidan θα αρχίζει να τους κάνε μαθήματα στο σπίτι. Αφού επικρατήσει ένα αστείο χάος ο πρωταγωνιστής θα αποφασίσει να παρεκκλίνει από τα κλασσικά μαθήματα του σχολείου και να τους διδάξει αυτά που νομίζει ο ίδιος ότι τα παιδιά του πρέπει να ξέρουν, μαθαίνοντας έτσι πράγματα για τον εαυτό του.

Όπως λεέι και ο δημιουργός στο video το Wish I Was Here παρότι δεν είναι sequel του Garden State αποτελεί τη λογική συνέχεια και την εξέλιξη της ψυχοσύνθεσης του ίδιου ατόμου μια και οι χαρακτήρες και των δύο ταινιών βασίζονται κατά ένα μέρος στον ίδιο το Zach Braff και τη ζωή του.

Όπως γίνεται με όλα τα crowdfunding εγχειρήματα ο Zach Braff προσφέρει στους μελοντικούς του παραγωγούς εκτός από T-shirt και διαφημιστικό υλικό από το Wish I Was Here, ειδικές προβολές και τη δυνατότητα να ακούσουν πρώτοι τα τραγούδια της ταινίας (που όπως φάνηκε από το βραβευμένο με Grammy soundtrack του Garden State, η μουσική είναι ένα από τα δυνατά σημεία του Zach Braff).

Απ’ ότι φαίνεται από την επιτυχία του project μέχρι τώρα, το crowdfunding (παρότι έχει γίνει και αντικείμενο σάτιρας) έχει αποδειχθεί σε κάτι παραπάνω από μια έξυπνη τακτική για να μαζέψει κάποιος λεφτά για την παραγωγή ταινίας. Οι θεατές που έχουν κουραστεί από φορμαλισμό των μεγάλων στούντιο δείχνουν πολύ πρόθυμοι στο να επενδύσουν σε δημιουργούς που πιστεύουν ότι θα κάνουν μια πραγματικά ανεξάρτητη ταινία. Πρόσφατα ο βραβευμένος με Oscar σεναριογράφος Charlie Kaufman και η ομάδα του συγκέντρωσαν πάνω από 400.000 δολάρια πάλι μέσω του Kickstarter για την ταινία τους που θα βασίζεται στην τεχνική του stop motion. Επίσης ο δημιουργός του Repo Man και Sid and Nancy, Alex Cox μάζεψε πάνω από 110.000 δολάρια για την κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που ετοιμάζει.

Δείτε παρακάτω το πανέξυπνο βίντεο που έφτιαξε ο Zach Braff με την ομάδα του για να σε πείσουν να επενδύσεις στην ταινία τους:

Δείτε την καμπάνια του Wish I Was Here στο Kickstarter

Διαβάστε το αφιέρωμα μας στην καμπανια του Veronica Mars

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*