5 βήματα για zero budget filmmaking

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Γίνεται ταινία χωρίς χρήματα; Πιθανότατα όχι. Γι’ αυτό και οι καλύτερες εμπνεύσεις και οι πιο φιλόδοξοι to-be-filmmakers σταματούν προτού ξεκινήσουν, με την δικαιολογία ότι «πρώτα πρέπει να βρεθεί το κεφάλαιο». Παρακάτω, συγκεντρώνουμε συμβουλές από έναν κινηματογραφιστή που κατάφερε να ανατρέψει τα παραπάνω και αποκάλυψε στο περιοδικό Moviemaker πώς μπορείς να ξεκινήσεις τα γυρίσματα της ταινίας σου χωρίς χρήματα. Ή τουλάχιστον χωρίς να έχεις χρήματα την στιγμή που ξεκινάς – ευτυχώς, αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, στην συνέχεια μπορούν να βρεθούν πιο εύκολα.

Βήμα 1ο: Αποφάσισε ότι θα ολοκληρώσεις την ταινία ό,τι κι αν γίνει

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα στο timeline της κινηματογραφικής σου περιπέτειας. Είναι σημείο-σταθμός και από συναισθηματικής και από πρακτικής άποψης, αφού σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα και την δυναμική του εγχειρήματος. Και αυτή η απόφαση πάει πακέτο με μια ημερομηνία: Αποφάσισε την ημερομηνία που θα αρχίσουν τα γυρίσματα, την ακριβή δηλαδή ημέρα που θα πάρει μπρος η κάμερα, ώστε να συντονίσεις τις pre-production υποχρεώσεις εγκαίρως. Ό,τι κι αν γίνει, φρόντισε να ξεκινήσεις τα γυρίσματα εκείνη την ημέρα.

Βήμα 2ο: Προσφορά, ζήτηση, και πάλι από την αρχή

Μην σταματάς να ζητάς βοήθεια από όποιον μπορεί να σου την προσφέρει. Με τρόπο, με χιούμορ, με ειλικρίνεια, με ευγένεια, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να εγγυηθεί πως η ζήτηση θα μεταφραστεί σε συνεισφορά στην ταινία σου. Δεν υπάρχουν ντροπές όταν πρόκειται για δουλειά. Από κάμερες και φώτα μέχρι ηθοποιούς κα κάθε είδους συντελεστές, ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθει η (δωρεάν) βοήθεια. Προφανώς, όμως, κάτι πρέπει κι εσύ να προσφέρεις. Τι θα μπορούσε να θέλει κάποιος αντί χρημάτων για όσα θα προσφέρει; Μήπως έναν μικρό ρόλο στην ταινία; Μήπως απλώς να παρακολουθεί τα γυρίσματα ως βοηθός για να μυηθεί στον χώρο; Μήπως απλώς να γραφτεί το όνομά του στα credits; Σκέψου δημιουργικά, πρόσφερε κάτι για ό,τι ζητάς, και επανάλαβε.

Βήμα 3ο: Πάντα να λες ναι

«Ναι» σε κάθε ευκαιρία, χάρη, προσφορά, εθελοντική συνεισφορά που σου δίνεται. Μπορεί μια συγκεκριμένη σκηνή να γυριστεί στον κήπο του γείτονα αντί για το πάρκο του δήμου, το οποίο χρειάζεται άδεια; Ή η γκαρνταρόμπα των ηρώων να επιδέχεται προσαρμογής; Ή κάποιος από το συνεργείο να προσφέρεται να αναλάβει και το make up; Κάποιοι σίγουρα θα πιστέψουν σε σένα στην πορεία των γυρισμάτων και θα προσφέρουν βοήθεια – και σε αυτές τις περιπτώσεις μία είναι η απάντηση που πρέπει να δίνεις. Και δεν είναι το «όχι».

Βήμα 4ο: Ευγνωμοσύνη, ενθουσιασμός και επιπλέον βοήθεια

Όταν κάποιοι προσφέρονται να σε βοηθήσουν, όπως επισημάνθηκε στο προηγούμενο βήμα, η δική σου αντίδραση (πέραν της καταφατικής απάντησης) θα πρέπει να είναι η ευγνωμοσύνη. Νόμος: Πες ειλικρινές «ευχαριστώ» σε όποιον σε βοηθά, και θα θελήσει να σε βοηθήσει περισσότερο.

Βήμα 5ο: Συγκέντρωσε χρήματα στην πορεία

Zero budget στο ξεκίνημα δεν σημαίνει πως δεν θα βρεθούν χρήματα στην συνέχεια. Από χορηγούς μέχρι crowdfunding, το budget μπορεί να ανέβει από το μηδέν στο «κάτι», και το να έχεις ήδη υλικό από γυρίσματα, ένα πρώτο trailer ή κάτι αντίστοιχο για να υποστηρίξεις την «καμπάνια» σου είναι σημαντικό. Περισσότερα για την συγκέντρωση χρημάτων θυμήσου σε παλιότερη ανάρτηση της στήλης για το budget και εδώ ή εδώ για το crowdfunding. Θυμήσου επίσης εδώ επιτυχημένες low budget ταινίες που δίνουν το καλό παράδειγμα.

Δείτε όλα τα άρθρα του Filmmaking

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ