Όταν η CIA άλλαξε το σενάριο του Zero Dark Thirty

...

Γράφει ο Άγγελος Ανδρέου

Σκάνδαλο μεγατόνων έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στο Hollywood, με αφορμή απόρρητο έγγραφο της CIA που διέρρευσε στον Τύπο, το οποίο δείχνει ότι η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ απαίτησε αλλαγές στο σενάριο της ταινίας Zero Dark Thirty και την πλήρη εξάλειψη της σκηνής της ανάκρισης με τον σκύλο. Όπως διαβάζουμε στην Guardian, έγγραφο της υπηρεσίας αποδεικνύει πως ο σεναριογράφος Mark Boal δέχθηκε πέντε τηλεφωνήματα από άνδρες της CIA, το Νοέμβριο του 2011, οι οποίοι του υποδείκνυαν πώς θα πρέπει να χειριστεί το σενάριο προκειμένου να «προωθηθεί η κατάλληλη εικόνα της Υπηρεσίας και η επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν».

Μερικές από τις αλλαγές που έγιναν για χάρη της CIA, ήταν η αρχικη σκηνή της Jessica Chastain όπου, ενώ στο αρχικό σενάριο την έδειχνε να συμμετείχε σε σκηνή βασανισμου, στην ταινία ήταν απλώς παρατηρητής, ενώ διαγράφηκε τελείως μια σκηνή ανάκρισης όπου χρησιμοποιείται ένας σκύλος προκειμένου να αποσπαστούν πληροφορίες. Επιπλέον, η CIA απαίτησε τη διαγραφή σκηνής όπου πρακτορες της Υπηρεσίας έκαναν πάρτι σε ταράτσα κτηρίου στο Ισλαμαμπάντ, πυροβολώντας για διασκέδαση.

Παράλληλα, το έγγραφο αποδεικνύει πως ο Boal διατηρεί «φιλικές» σχέσεις με την μυστική υπηρεσία, δεχόμενος μάλιστα την λογοκρισία της. «Συμφώνησε να μοιραστεί μαζί μας το σενάριο και τις λεπτομέρειες των σκηνών, γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα δείξει κάτι που δεν επιθυμεί η υπηρεσία», γράφει πράκτορας της CIA στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε…

Μέχρι στιγμής πάντως η Catherine Bigelow τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο Mark Boal αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη CIA, ωστόσο παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να μην προβάλει πληροφορίες που θα εξέθεταν τις επιχειρήσεις της CIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ